Volg ons

Screen volwassene met diabetes type 1 op coeliakie

9 december 2016

Duizenden patiënten met diabetes mellitus type 1 weten niet dat ze coeliakie hebben. Om die reden zouden alle patiënten met T1DM gescreend moeten worden op coeliakie. Om de vijf jaar, zo adviseert MDL-arts in opleiding Sjoerd Bakker die onderzoek deed onder volwassenen met T1DM, en deze week bij VUmc promoveerde.

 

In Nederland lijden zo’n 100.000 mensen aan diabetes mellitus type 1 (T1DM). Studies laten zien dat 6% van de patiënten met T1DM coeliakie – glutenintolerantie – heeft. Dit komt neer op 6.000 patiënten, met klachten zoals hevige buikpijn en krampen. Maar duizenden patiënten met diabetes mellitus type 1 niet dat ze coeliakie hebben.

 Uit het onderzoek van Bakker bleek dat eenderde van de patiënten die op volwassen leeftijd diabetes mellitus type 1 kregen, langdurig (meer dan 5 jaar) klachten van coeliakie hadden, vóórdat coeliakie werd gediagnosticeerd.

 

Momenteel worden diabetespatiënten niet standaard gecontroleerd op coeliakie. Kinderartsen doen dat wel bij insulineafhankelijke diabetes.

Coeliakie zorgt voor een lagere kwaliteit van leven door coeliakie-gerelateerde klachten (buikpijn, diarree, moe) en heeft ook een groot effect op het sociale leven.

Opvallend genoeg vond Bakker dat coeliakie geen effect had op de glucoseregulatie van T1DM-patiënten.

Lees hier het orginele bericht.

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944