Volg ons

GIP-test op de markt VS

14 augustus 2017

Eind dit jaar komt mogelijk de GIP-test op de markt in de VS. Dit is een ontlastingstest/urinetest die direct kan meten hoeveel gluten een coeliakiepatiënt binnen krijgt, aldus nieuw onderzoek.
De huidige antistoffentest meet alleen verhoogde bloedwaarden bij een structurele dieetfout. Het voordeel hiervan is dat het een lange termijn indicatie is van dieettrouw. Een nadeel is dat een enkele glutenfout niet terug te vinden is in het bloed.
De GIP test zou onmiddellijk in de urine of ontlasting aantonen of iemand met glutenintolerantie gluten binnen krijgt.
Er is nog onvoldoende ‘onafhankelijk onderzoek’ gedaan naar de betrouwbaarheid van deze test die de immunogene peptiden in ontlasting en urine meet, vindt de Medische Advies Raad van de NCV.
Zo is het bijvoorbeeld nog onduidelijk hoeveel ppm gluten je nog kan aantonen in je ontlasting. Daarnaast is het onduidelijk wat de relatie is tussen de inname van gluten via je dieet, en de uitscheiding van gluten via je ontlasting of urine.

* Onderzoek

Fecal Gluten Peptides Reveal Limitations of Serological Tests and Food Questionaires for Monitoring Gluten-Free Diet in Celiac Disease Patients.

Isabel Comino, Fernando Fernández-Bañares, Maria Esteve et al. Am J Gasteroenterol 2016; DOI 10.1038/ajg.216.439

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944