Volg ons

Glutenvrij eten per definitie ongezond?

25 augustus 2017

Glutenvrij eten ongezond?
De Consumentenbond vindt van wel na een recente steekproef waarin glutenvrije producten met niet-glutenvrije producten werden vergeleken.
Dat is te kort door de bocht, vindt de NCV, die deze steekproef grondig onder de loep hield. 

De Consumentenbond heeft glutenvrije producten vergeleken met de volkoren variant van het reguliere product. Het is logisch dat de glutenvrije 'witte' variant dan slechter uit de bus komt. Deze methodiek is daarom een beetje te kort door de bocht.

Zo lijkt het alsof het glutenvrije dieet altijd ongezond is. Het onderzoek van de Consumentenbond is bedoeld om consumenten bewust te maken van de verschillen tussen gezonde(re) reguliere opties van A-merken en huismerken in de supermarkt versus de glutenvrije variant van dát betreffende merk.

Hiermee hoopt de Consumentenbond consumenten die klakkeloos glutenvrij eten vanwege ‘de trend’ aan het denken te zetten. Zodat glutenvrije consumenten vaker kritisch naar de voedingswaarde van verschillende producten zullen kijken.
Voor mensen voor wie het glutenvrij dieet geen keuze is, is het maar de vraag of het aanbod van gezonde glutenvrije producten voldoende is
De NCV ziet dat in de winkelschappen het aantal gezondere, glutenvrije voedingsmiddelen (gezonder bakmeel, brood, crackers etc.) toeneemt. Al is er lang nog niet zoveel keuze als bij de glutenvolle producenten. Daarom is het belangrijk om een gevarieerd dieet te volgen. Good Glutenfree noemen we dat. Hoe je dat doet? Kijk maar op onze website.

Sinds 2012 ijvert de NCV met een campagne om mensen met een glutenvrij dieet aan te zetten tot deze gezondere producten. Want nog teveel (maar dus niet alle!) glutenvrije producten bevatten teveel vet en zout.

Voor gezondere producten ontwikkelde de NCV het keurmerk ‘Good Glutenfree’. Dat is bedoeld om voor glutenvrije consumenten de keuze hiervoor makkelijker te maken.

Al staat dit keurmerk nog in de kinderschoenen, de NCV hoopt dat ook producenten hierdoor in de toekomst gaan kiezen voor de ontwikkeling van gezonde, glutenvrije producten. Lees hier meer over Goed Glutenvrij. 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944