Volg ons

Veel vragen over glutenvrij brood Albert Heijn

12 september 2017

Wij kregen zoveel reacties en vragen over de voedingswaarde van het glutenvrije Albert Heijn brood dat we deze informatie nogmaals plaatsen met een uitgebreide aanvulling van o.a. het effect van volkoren producten.

De broden van de Albert Heijn bevatten allemaal dezelfde basis, zoals wij eerder schreven, namelijk maiszetmeel, tapiocazetmeel en rijstebloem. De broden van AH bestaan uit witte bloem en geen volkorenmeel.

Het vezelgehalte van de broden is hoog doordat er ingrediënten als inuline, psyllium, appelvezel aan worden toegevoegd. Daardoor hebben de broden zelfs een hoger vezelgehalte dan volkorenbrood. Maar het ís geen volkorenbrood. 
Bovendien zijn inuline, psyllium en appelvezel oplosbare vezels. Dit is een ander soort vezel dan de vezels in volkorengraanproducten, welke onoplosbare vezels zijn.

In het brood is gebruik gemaakt van gejodeerd zout (bakkerszout). Dit is positief, omdat Nederlanders voor een optimale jodiuminname voornamelijk afhankelijk zijn van bakkerszout in brood. De hoeveelheid zout is gelijk aan regulier brood. Ook de hoeveelheid verzadigd vet en suiker is min of meer gelijk aan regulier brood.

Waarom toch liever volkoren?

Volkorenproducten worden geadviseerd door de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum vanwege de positieve eigenschappen die het eten van volkorenproducten op de gezondheid heeft. Het is gezonder om volkorenbrood te eten in plaats van witbrood. En om zilvervliesrijst te eten in plaats van witte rijst.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat het eten van volkoren producten het risico op bepaalde hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker verlaagt. Dit gezondheidseffect is deels toe te schrijven aan de graanvezels.

Verder zijn volkoren graanproducten een belangrijke leverancier van verschillende voedingsstoffen, zoals koolhydraten, vezels, ijzer en B-vitamines. Professor Fred Brouns stelt in de Allerhande, het huisblad van de Albert Heijn:

‘Volkorenbrood is gemaakt van 100% volkorenmeel. Bij volkorenmeel blijven de zemel en de kiem van de graankorrel behouden. De zemel bevat B-vitaminen en mineralen als magnesium, fosfor en ijzer. De kiem bevat onder andere gezonde vetzuren, die bijdragen aan een gezond cholesterolgehalte. Daarnaast bevat volkorenbrood veel voedingsvezels. Deze zijn van het onoplosbare soort. Bij witbrood worden de kiem en zemel eruit gehaald, waardoor je een brood krijgt van bloem, wat niet veel meer is dan zetmeel en eiwit.”

Volkoren is een beschermde naam, dus als er volkorenbrood staat, dan weet je zeker dat het met volkorenmeel is gemaakt. Aan het uiterlijk en de kleur van het brood kan je het niet zien. Soms is wit brood (van bloem) gekleurd met gebrande mout of gekarameliseerde suiker. Meergranenbrood wordt gemaakt van meerdere graansoorten. Het kan van volkorenmeel gemaakt zijn, maar dat hoeft niet.

Uit onderzoek van de Consumentenbond in 2012 bleek dat meer dan de helft van de onderzochte meergranenbroden eigenlijk een soort witbrood was, gemaakt van tarwebloem. De donkere kleur kwam door toevoeging van bijv. gebrande suiker of moutmeel.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944