Volg ons

Mag mijn (glutenvrije) kind rijstproducten?

4 december 2017

Afgelopen weekend trad Foodwatch naar buiten met een onderzoek waarbij ze 24 producten (rijstwafels en rijstebloem) hebben laten testen op het arseengehalte. Alle 24 producten bleven netjes binnen de wettelijke waarde van 0,1 mg arseen per kg product, met een marge van 20%.

Toch doet dit onderzoek veel stof opwaaien. Mensen met een glutenvrij dieet eten relatief meer rijstproducten, en mag ik mijn kind nog wel rijstproducten geven?

 Wat is er aan de hand?

In Europa hebben we strenge regels voor de maximaal aanvaardbare hoeveelheden zware metalen in voedingsmiddelen. Zo heeft de Europese commissie óók afspraken gemaakt over het gehalte aan arseen in voeding waarbij geen toxicologische effecten optreden vastgelegd. Op basis hiervan heeft de EFSA (de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) maximaal toelaatbare grenzen voor arseen in de voeding vastgelegd.

Voor baby’s en peuters (kwetsbare groep) is deze grens nog een stuk lager gelegd dan voor voeding voor volwassenen, namelijk 0,1 mg arseen per kg product, met een foutmarge van 20%. Dat komt dus uiteindelijk neer op max. 0,08 tot 0,12 mg arseen.

Heel fijn dat er in Europa onze voeding zo streng wordt gecontroleerd. In Amerika bijvoorbeeld, controleren ze helemaal niet op concentratie zware metalen in de voeding en in het drinkwater.

Foodwatch heeft 24 soorten rijstwafels en rijstebloem producten (Bambix, Goodies, AH, Biobim, Jumbo) laten testen in een lab in Ierland. Alle 24 producten scoorden onder de 0,12 mg arseen en dus hoeft de NVWA niet op te treden. Foodwatch vindt echter de marge van 20% te ruim en dat is waar de nieuwsberichten over gaan. En zij baseren dat op een aantal onderzoekers die deze marge ook te hoog vinden.

Wat is het advies van de Nederlandse Coeliakie Vereniging?

In Europa wordt onze voeding streng gecontroleerd. Daarnaast komen eventuele negatieve gezondheidsrisico’s pas tot uiting bij een dagelijkse blootstelling aan te hoge hoeveelheden arseen, gedurende 10 tot 20 jaar lang.

Het Voedingscentrum adviseert: Laat je baby en peuter vooral gevarieerd eten voor risicospreiding. Dus niet dagelijks rijstwafels (= 100% rijst) en rijstmelk (= 100% rijst) aan je kind geven. Maar wissel het af met maiswafels of met een luchtige cracker die niet voor 100% uit rijstmeel bestaat, bijv. van Peak’s (100% maismeel) of Consenza.

Geef niet 2x per dag een papje van rijstebloem, maar wissel af met een babypapje met boekweit, teff en/of mais. Let bij boekweit er wel op dat het officieel gelicenseerd is. Boekweit is van nature glutenvrij, maar vaak besmet door gluten tijdens transport en opslag. We adviseren ook om rijst bij de warme maaltijd af te wisselen met andere zetmeelbronnen zoals aardappel, witte en bruine bonen, kikkererwten, linzen, quinoa en glutenvrije pasta.

En nog een laatste tip: kook je rijst met ruim water. Met het weggieten van het kookvocht verlies je namelijk zo’n 40 tot 60% aan arseen! Deze tips zijn overigens niet anders dan voor volwassenen die veel rijst eten juist vanwege hun glutenvrij dieet.

Lees hier meer over arseen op onze website.

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944