Volg ons

Verschillen coeliakie en NCGS

13 december 2017

In hoeverre komen de aandoeningen coeliakie en glutensensitiviteit (NCGS) met elkaar overeen en wat zijn de verschillen?

Coeliakie en overgevoeligheid voor gluten, non-celiac-gluten-sensitivity (NCGS) zijn beide aandoeningen die worden veroorzaakt door het eten van glutenbevattende producten.

Bij NCGS is er geen sprake van de aantasting van de dunne darmwand door het gluten. Dat is wel het geval bij coeliakie. Er zijn wetenschappers die geloven dat NCGS een tijdelijke aandoening kan zijn. Dat is niet het geval bij coeliakie.

NCGS is niet beperkt tot mensen die het genotype HLA-DQ2 of HLA-DQ8 dragen, zoals wel bij coeliakie het geval is.  

Coeliakie komt bij één procent van de bevolking voor in gebieden waar tarwe en verwante granen tot het voedselpakket behoren. De frequentie waarmee NCGS zich voorkomt is (nog) niet te meten. Dat komt vooral omdat er (nog) geen bruikbare ‘biomarkers’ gevonden zijn, dat zijn stofjes in het bloed die zoals bij coeliakie  op de aandoening duiden.

Maar aangenomen wordt dat NCGS vaker voorkomt dan coeliakie.

Coeliakiepatiënten moeten nauwlettend worden gevolgd op hun dieettrouw, op eventuele tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, en op gelijktijdige aandoeningen.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden  

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.