Volg ons

Gluten in cola IKEA?

27 februari 2018

Volgens de allergenenlijst van IKEA bevat de cola uit de zelfbedieningsautomaat gluten. De NCV zocht contact met IKEA om uit te zoeken hoe dit zit.

Een woordvoerster van IKEA geeft aan dat er “inderdaad sinds 2015 (zij zijn toen overgestapt naar een andere soort colasiroop met stevia) gluten in de cola zit die je zelf tapt bij de zelfbedieningsstations in alle IKEA restaurants en bistro’s. Alle zelfbedieningsstations bevatten ook diverse varianten fruitwater (Nordic fruit water). Deze fruitdranken bevatten geen gluten. De losse flesjes Pepsi cola (regular versie en Pepsi Max) in de IKEA restaurants en bistro’s bevatten evenmin gluten”, aldus IKEA. IKEA raadt mensen met een glutenintolerantie dan ook af om deze cola te drinken.

Bij een verdere verdieping in de materie, komt de NCV tot de ontdekking dat E150d het ingrediënt is in de colasiroop die mogelijk afkomstig is van een glutenbevattend graan. Het is vreemd dat IKEA de cola dan meteen als glutenbevattend bestempeld. 

E150d (karamel) is mogelijk gemaakt met glucosestroop als grondstof (afkomstig uit bijvoorbeeld tarwe). Tijdens het proces dat glucosestroop (of afgeleiden daarvan, zoals dextrose, maltose) heeft ondergaan, bevat het praktisch geen eiwitten meer en alleen nog maar koolhydraten.

De EFSA heeft vastgesteld dat  declaratie van glucosestroop (en maltodextrine en dextrose) die afkomstig zijn van een glutenbevattend graan uitgesloten zijn van etikettering. Dit is te lezen in Verordening EU 1169/2011. 

Los van de huidige EU wetgeving, met deze waarschuwing van IKEA is de supergevoelige coeliakie patiënt dus wel erg geholpen. Voor de overige groep glutenintoleranten is de IKEA cola geen enkel probleem. E150d bevat al nauwelijks gluten, en de colasiroop wordt ook nog eens flink gemengd met water.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002


Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE