Volg ons

100% garantie coeliakie-diagnose met zelftest?

30 april 2018

We krijgen veel vragen over zelftesten waarmee je thuis coeliakie zou kunnen diagnosticeren. De Gluten Check en de Coeliatest bestonden al. Nu is hier een nieuwe zelftest bijgekomen, Veroval, verkrijgbaar bij Kruidvat en diverse webshops.

Al deze testen werken volgens hetzelfde principe: door middel van een prik in je vinger wordt er een klein beetje bloed afgenomen. Daarna controleert de test of er TTG antistoffen in je bloed zitten (antistoffen tegen gluten). De test werkt net als een zwangerschapstest: bij twee streepjes is de testuitslag positief. De zelftests hebben een betrouwbaarheid van 95-98%. Dit is vergelijkbaar met de testen die in het laboratorium worden uitgevoerd.

Voordelen

Zelftesten vormen een goede aanvulling op het huidige zorgaanbod, mits ze goed zijn en er ook een open houding is bij (huis-)artsen. Het voordeel is dat je het in je eigen tijd kunt doen en je hoeft er niet speciaal voor naar het laboratorium. Ook kan het een belangrijk instrument zijn als je een huisarts treft die het nut van testen op coeliakie niet inziet. Dat komt helaas nog vaak voor. Wat ook als je niet de klassieke symptomen ervaart, kan het verstandig zijn om te kijken of je intolerant bent voor gluten. 

Nadelen

De testen zijn niet goedkoop en de zorgverzekeraar vergoedt het niet. Het is belangrijk te beseffen dat ongeveer 10% van de coeliakiepatiënten zogenaamde IgA-deficiëntie heeft. De huidige (zelf-)testen werken dan niet goed. Deze patiënten zullen dan een vals negatief resultaat hebben, terwijl ze toch coeliakie hebben.

Bij een negatief testresultaat kun je dus nooit concluderen dat je géén coeliakie hebt. Als je aanhoudende klachten hebt, die kunnen wijzen op coeliakie, is het altijd goed om naar een arts te gaan om verder te kijken. En ook als ze positief uitslaan, moet je naar je huisarts. Voor de diagnose coeliakie is namelijk aanvullend onderzoek nodig.

Conclusie

Een zelftest is snel en makkelijk, maar wel duur. Bij een positief resultaat kun je er goed op vertrouwen, bij een negatief resultaat moet je met je aanhoudende klachten alsnog naar de huisarts.

 

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944