Volg ons

Kan FORLAX mogelijk gluten bevatten?

23 februari 2015

Op facebook en diverse fora gaan berichten de ronde dat het medicijn tegen verstopping, FORLAX, niet glutenvrij zou zijn. Ook bij verschillende MDL-artsen komen inmiddels vragen over het middel net als bij de NCV. Wij zochten het voor u uit!

Bij navraag bij de Nederlandse registratiehouder van FORLAX kreeg de NCV het volgende antwoord: ‘Hierbij bevestig ik u dat FORLAX geschikt is voor gebruik door mensen met een glutenvrij dieet. Sommigen vermoeden anders omdat het sinaasappel-aroma maltodextrine bevat. De maltodextrine in FORLAX is echter afkomstig uit maïs en niet uit tarwe zoals vaak het geval is. Maïs kan ook gewoon gegeten worden in een glutenvrij dieet.’

Waarom krijgen sommige apotheken dan toch de melding ‘kan mogelijk gluten bevatten’?

Kunt u FORLAX veilig gebruiken?

Na dieper graven bleek dat naast de Nederlandse FORLAX ook FORLAX via parallelimport in de schappen komt. Bij sommige apotheken geeft deze FORLAX de beruchte melding ‘kan mogelijk gluten bevatten’. Bij andere apotheken gebeurt dat niet.  Na uitgebreid onderzoek is de conclusie dat ook de parallel geïmporteerde versies FORLAX glutenvrij lijken te zijn. Er is een ingrediënt in FORLAX, dat voor een kleine groep extreme gevoelige mensen met coeliakie een risico vormt: maltodextrine. In de Nederlandse  FORLAX is die gemaakt op basis van maiszetmeel. In parallel geïmporteerde FORLAX zou die ook op basis van tarwezetmeel gemaakt kunnen zijn. Verreweg de meeste mensen met coeliakie verdragen maltodextrine op basis van tarwe.

Kunnen extreem gevoelige coeliakie patiënten FORLAX gebruiken?

Voor de extreme gevoelige coeliakie patiënten is het advies om de Nederlandse FORLAX te gebruiken. Anderen kunnen ook de parallel geïmporteerde FORLAX gebruiken. Het blijft uiteraard altijd belangrijk om de bijsluiter te contoleren, ook als u een medicijn al langer gebruikt. De receptuur kan veranderen waardoor er in de toekomst wel gluten in zou kunnen zitten.

Meer informatie?

Wilt u ons hele onderzoek lezen? Lees het in ons kenniscentrum.

Voor vragen of aanvullende informatie kunt u terecht bij dietist@glutenvrij.nl tel 035-695 4003

  

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944