Volg ons

Diagnose coeliakie wellicht mogelijk bij een glutenvrij dieet

6 november 2019

De diagnose van coeliakie wordt in de toekomst wellicht ook mogelijk bij patiënten op glutenvrij dieet. Voor het stellen van de diagnose coeliakie is het noodzakelijk dat de patiënt een glutenvol dieet gebruikt. Zo kunnen antistoffen in het bloed worden gemeten.

Maar een stijgend aantal mensen gaat zonder diagnose, om welke reden dan ook, zelf over op een glutenvrij dieet. Als ze dan een diagnose willen, is dat een probleem. Veel mensen zien het immers niet zitten om een 'glutenchallenge' aan te gaan en 8 tot 12 weken een glutenbevattend dieet te volgen, zodat de antistoffen gemeten kunnen worden.

Hier komt in de toekomst verandering in! Het aantal potentiële biomarkers voor de diagnose van coeliakie bij mensen die al een glutenvrij dieet volgen, neemt toe. Biomarkers zijn stofjes in het bloed die een aandoening ‘bewijzen.’ Let wel: het zijn nu nog potentiële biomarkers. Om welke biomarkers gaat het dan?

* Gamma-delta T-cellen (immuuncellen)
De meeste coeliakiepatiënten hebben meer gamma-delta T-cellen (een bepaald type immuuncellen) in hun darmen. Opvallend is dat de gamma-delta T-cellen voorkomen bij nieuwe coeliakiepatiënten, maar ook bij patiënten die al weten dat ze coeliakie hebben en daarom glutenvrij eten.

* (HLA-DQ gluten) Tetrameren
Dit stofje kan je meten in het bloed. Eerder plaatsten we hier een bericht over. 


* Transient Cytokine Release (IL-2, IL-8, IL-10)
Er een nieuwe test die deze stofjes meet in het bloed. IL-2 en IL-8 zijn al enkele uren na het eten van gluten detecteerbaar in het bloed. Over IL-10 wordt gezegd dat zij na 3 dagen glutenvol eten detecteerbaar zijn het bloed.

Zowel gamma-delta T-cellen, als Tetrameren blijven hoog als mensen al op glutenvrij dieet zijn. Het probleem is nu nog dat deze stofjes niet alleen bij coeliakie verhoogd zijn. 

Meer onderzoek is (zoals vaak) nodig. Deze nieuwe testen kunnen gebruikt worden zodra deze ze gevalideerd en voor onderzoek beschikbaar zijn. Dat zou betekenen dat patiënten niet meer onderworpen hoeven worden aan de glutenchallenge.

Kom je ook op 14 december naar de glutenvrije kerstlunch?

Bestel je kerstlunch via onze webwinkel.

Ben je nog geen lid en wil je toch graag komen lunchen? Word dan snel lid.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002


Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE