Volg ons

MDL-arts Gerd Bouma hoogleraar in VUmc

4 september 2015

Maag-darm-en leverarts Gerd Bouma(46) is deze week benoemd tot hoogleraar in het VU Medisch Centrum in Amsterdam. ‘Ik zal me in het algemeen richten op ontstekingen van de darmen, waaronder coeliakie’, vertelt Bouma. De specialist is de tweede MDL- hoogleraar in het ziekenhuis naast Chris Mulder, MDL-arts en lid van de Medische Adviesraad van de NCV.

‘De komende tijd hoop ik met Chris Mulder veel onderzoek te doen naar nieuwe behandelingen en het testen van geneesmiddelen bij refractaire coeliakie, de vorm van coeliakie waarbij glutenvrij eten niet helpt. Dat komt echt zelden voor, maar is een groot probleem voor mensen die het hebben.

Onderzoek naar glutensensitiviteit is een andere belangrijke ontwikkeling in onze studies. We weten nog niet echt waar mensen met glutensensitiviteit precies last van hebben. Ze hebben geen coeliakie maar hebben last van gluten in voeding. Zijn het echt de gluten, of gaat het om andere stoffen?’

Voor behandelingen en kennis over refractaire coeliakie is VUmc al een topcentrum. Ook op het gebied van andere, heel specifieke klachten met betrekking tot coeliakie, hoopt Bouma dat het VUmc uitgroeit tot een kenniscentrum. ‘Al is het niet de bedoeling dat alle kennis uitsluitend bij VUmc gebundeld, maar over meerdere medische centra in het land verspreid wordt.’

De NCV feliciteert Gerd Bouma van harte met zijn benoeming. ‘Meer kennis van en aandacht voor coeliakie en andere glutengerelateerde aandoeningen zijn belangrijk in Nederland waar nog zoveel mensen niet gediagnosticeerd zijn. Voor refractaire coeliakie is in het bijzonder aandacht nodig. We hopen de samenwerking met Gerd Bouma en zijn team, die toch al uitstekend was, nog meer te kunnen intensiveren’, aldus Bianca Rootsaert, NCV-directeur.

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944