Volg ons

Is het glutenvrije dieet ongezonder?

11 februari 2020

Er wordt vaak gezegd dat het glutenvrije dieet ongezonder is omdat de glutenvrije producten meer suiker, vet en zout bevatten. Daarnaast wordt er ook vaak gezegd dat het glutenvrije dieet tot tekorten kan leiden.
Maar hoe zit dat nu eigenlijk echt? Tijdens het Internationale Congres over coeliakie in Parijs vorig jaar werd hier aandacht aan besteed.

Risicofactoren

Allereerst werd er een groot onderzoek besproken waarin is gekeken naar het effect van het glutenvrije dieet op de risicofactoren voor hart- en vaatziekten in patiënten met coeliakie. 
De risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten zijn: een verhoogd BMI, een verhoogde bloeddruk en een verhoogd cholesterol. Deze blijken alle drie te stijgen nadat mensen met coeliakie meteen glutenvrij dieet zijn gestart. Of dit ook daadwerkelijk leidt tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten is nog onduidelijk. 

Dieetschap

Een belangrijke aantekening hierbij: het glutenvrije dieet is niet per definitie ongezond, maar hoe het wordt toegepast. Als er wordt gekozen voor veel (ongezonde) glutenvrije producten uit het dieetschap, dan kunnen daar veel ongezonde keuzes tussen zitten. 

Echter, als je maar beperkt gebruikt maakt van deze artikelen en de juiste keuzes weet te maken, dan hoeft het glutenvrije dieet helemaal niet ongezond te zijn. Het bezoeken van een in coeliakie gespecialiseerde diëtist kan essentieel zijn om het glutenvrije dieet op een gezonde manier toe te passen. 

De diëtist kan je helpen om voornamelijk te kiezen voor van nature glutenvrije producten, en kan je helpen met het kiezen van de gezonde opties binnen het glutenvrije dieetschap (denk aan brood met havermeel, pasta’s van volkorenrijstmeel en vezelrijke crackers).

Een ander, vaak genoemd nadeel van het glutenvrije dieet is dat er een verhoogd risico op tekorten is. Een groot onderzoek laat zien dat een glutenvrij eetpatroon laag is in zink, vitamine D, vitamine E en vezels. Echter, deze voedingsstoffen zijn net zo laag in een glutenvol eetpatroon. Iedereen heeft dus een risico om te weinig van deze voedingsstoffen binnen te krijgen en niet alleen mensen met een glutenvrij dieet.

Al met al is het glutenvrije dieet niet per definitie gezond of ongezond, het gaat er voornamelijk om hoe je het glutenvrije dieet toepast. Een diëtist uit het diëtistennetwerk van de Nederlandse Coeliakie Vereniging kan je hierbij helpen.

Dit artikel is geschreven door Gaby Herweijer. Gaby heeft coeliakie en is diëtist. Ze heeft zich gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met coeliakie en het glutenvrije dieet. Ze is aangesloten bij het diëtistennetwerk van de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944