Volg ons

Miljoen Nederlanders lijdt onder stigma's spijsverteringsziekte

14 februari 2020

Zo'n twee miljoen Nederlanders hebben een spijsverteringsziekte. Dat gaat gepaard met dagelijks gevoelens van angst, isolement en schaamte. Bijna de helft lijdt onder taboes die aan hun ziekte kleven.

Relaties

Dat blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting onder ruim 3600 patiënten, in samenwerking met zes patiëntenverenigingen, waaronder de NCV. Een derde geeft ook aan dat relaties lastig zijn omdat communicatie met de partner over de ziekte moeizaam verloopt.

Het gaat om mensen die lijden aan de ziekte van Crohn, het prikkelbaredarmsyndroom,  coeliakie, kanker of een leverziekte. Ruim 40 procent zegt daardoor dagelijks last te hebben van emotionele problemen. 

Een speciaal dieet door coeliakie of glutensensitiviteit wordt bijvoorbeeld vaak weggewuifd als aanstellerij. 

De Maag Lever Darm Stichting die begin februari al begon met de campagne #taboemoe hoopt dat de uitkomsten van het onderzoek taboes rond spijsverteringsziekten zullen doorbreken en dat patiënten er over durven te gaan praten. 

Lees hier verder

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002


Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.