Volg ons

Allergenenwetgeving

LeeshetetiketSinds 13 december 2014 is er een wet die ervoor zorgt dat een consument duidelijk moet kunnen zien of en zo ja welke allergenen er in voedselproducten zitten.  Dat geldt niet langer alleen voor verpakte producten, maar ook voor onverpakte. Deze Nederlandse wetgeving is een uitwerking van een Europese verordening.
De voorschriften voor verpakte producten bestond al en geldt dus nu ook voor onverpakte producten. Nu moet ook uw vishandelaar u precies kunnen vertellen of de vis allergenen bevat en welke. Hetzelfde geldt voor de slager, de groenteboer, voor kraampjes op de markt en voor alle horecagelegenheden van Nederland. 
Aan de wet is een zeer lange voorbereiding voorafgegaan, maar is nu eindelijk van kracht geworden. Dat is goed nieuws voor iedereen die een glutenvrij dieet moet volgen.


Wat betekent deze allergenenwet voor u?

We hebben alles op een rijtje gezet zodat u zelf kunt nalezen wat u van de wet mag verwachten en wat uw rechten zijn sinds 13 december 2014. We hebben de officiële communicatie van de EU voor u vertaald en hebben over de horeca in Nederland een eigen aparte zogenaamde factsheet gemaakt.

 

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Mocht u in de praktijk ervaren dat u geen, onvoldoende of foutieve informatie krijgt dan vragen wij u om dat te melden via ons meldpunt. Met VWS hebben wij de afspraak gemaakt dat we informatie over mogelijke problemen in de praktijk zullen verzamelen.

NVWA

Wij raden ook altijd aan een klacht in te dienen bij de NVWA (de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit). Dat kan via een online formulier: klik hier.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden  

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.