Volg ons
Kan sporen van gluten bevatten

Kan sporen van gluten bevatten

Steeds vaker zien we dat producenten van levensmiddelen deze vermelding op hun producten plaatsen. Of “kan sporen van glutenbevattende granen bevatten” of “bevat sporen van gluten”. We noemen dat de kruisbesmettingswaarschuwing.

Verschillende meldingen

Er verschijnen steeds meer verschillende meldingen, die eigenlijk allemaal op hetzelfde neerkomen. Er wordt namelijk bedoeld dat het product qua ingrediënten geen gluten bevat, maar dat er kans is dat het product in aanraking is gekomen met gluten.

De reden dat er zoveel verschillende vermeldingen voorkomen, heeft te maken met het feit dat 'kruisbesmetting' niet in de wet is vastgelegd. Een producent kan dus zelf kiezen of hij wel of niet waarschuwt, bij welk risico hij gaat waarschuwen en welke bewoording hij vervolgens kiest. Voor de coeliakiepatiënt is het daarom moeilijk om op basis van deze vermelding een goede keuze te kunnen maken. Het kan voorkomen dat de vermelding op een product staat waarop het niet nodig is, maar het kan ook gebeuren dat er een kans op kruisbesmetting is maar dat er niet gewaarschuwd wordt. Het is helaas lastig in te schatten hoe hoog het risico echt is. Op dit moment kan je er niet van op aan dat als de kruisbesmettingswaarschuwing er niet op staat, dat er dan ook geen contaminatie heeft plaatsgevonden. En andersom: als de waarschuwing er wél op staat, wil dat nog niet zeggen dat er ook daadwerkelijk een hoog risico is op besmetting met gluten.

Blijf etiketten lezen

Het belangrijkst blijft daarom: kies voor een product dat op ingrediëntenniveau glutenvrij is. Lees daarom altijd goed de etiketten. De controles bij de arts en gespecialiseerde diëtist zijn een belangrijk middel om te zien of je niet toch onbewust gluten binnenkrijgt. 

Uitleg sporen van

Bekijk de lezing etiketten lezen van onze diëtist Chris. Vanaf minuut 24 vertelt ze over wat sporen van gluten inhoudt.

Glutenvrij op de verpakking? Zo zit dat!

Of een product glutenvrij is, kun je lezen op het etiket of op de verpakking. Dat kan in tekst of met een logo. Maar zijn al die producten dan veilig glutenvrij? Deze infographic geeft het antwoord.

Producten met melding onderzocht

We hebben een interessante test gedaan naar sporen van gluten in een aantal producten. Lees het artikel in ons kenniscentrum.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944