
Steeds vaker zien we dat producenten van levensmiddelen deze vermelding op hun producten plaatsen. Of “kan sporen van glutenbevattende granen bevatten” of “bevat sporen van gluten”. We noemen dat de kruisbesmettingswaarschuwing.
Verschillende meldingen
Er verschijnen steeds meer verschillende meldingen, die eigenlijk allemaal op hetzelfde neerkomen. Er wordt namelijk bedoeld dat het product qua ingrediënten geen gluten bevat, maar dat er kans is dat het product in aanraking is gekomen met gluten.
De reden dat er zoveel verschillende vermeldingen voorkomen, heeft te maken met het feit dat 'kruisbesmetting' niet in de wet is vastgelegd. Een producent kan dus zelf kiezen of hij wel of niet waarschuwt, bij welk risico hij gaat waarschuwen en welke bewoording hij vervolgens kiest. Voor de coeliakiepatiënt is het daarom moeilijk om op basis van deze vermelding een goede keuze te kunnen maken. Het kan voorkomen dat de vermelding op een product staat waarop het niet nodig is, maar het kan ook gebeuren dat er een kans op kruisbesmetting is maar dat er niet gewaarschuwd wordt. Het is helaas lastig in te schatten hoe hoog het risico echt is. Op dit moment kan je er niet van op aan dat als de kruisbesmettingswaarschuwing er niet op staat, dat er dan ook geen contaminatie heeft plaatsgevonden. En andersom: als de waarschuwing er wél op staat, wil dat nog niet zeggen dat er ook daadwerkelijk een hoog risico is op besmetting met gluten.
Blijf etiketten lezen
Het belangrijkst blijft daarom: kies voor een product dat op ingrediëntenniveau glutenvrij is. Lees daarom altijd goed de etiketten. De controles bij de arts en gespecialiseerde diëtist zijn een belangrijk middel om te zien of je niet toch onbewust gluten binnenkrijgt.