Alles voor een glutenvrij leven.
Menu

« Terug

Eetbare insecten

insecten.jpg23 januari 2023

Enkele soorten insecten zijn sinds een paar jaar goedgekeurd voor consumptie door de mens. Het gaat hierbij om de gele meelworm, treksprinkhaan en sinds kort ook de huiskrekel. De insecten worden diepgevroren, in poedervorm of gedroogd geleverd. In onze producten in de supermarkt is het mogelijk dat we steeds vaker insecten in poedervorm tussen de ingrediënten tegenkomen.  

Voedingsmiddelen met insecten vallen sinds 1 januari 2018 volgens Europese wetgeving onder de zogenoemde ‘novel foods’. Dit houdt in dat producten met insecten pas op de Europese markt kunnen komen nadat ze zijn goedgekeurd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA).

Hierbij de link naar informatie op de website van de EFSA over dit onderwerp: https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/novel-food#published-on-this-topic.

Gluten

De insecten leven van voeding waarin gluten zit. Uit verschillende tests is gebleken dat de hoeveelheid gluten in de levensmiddelen met insecten laag is, ruim beneden de 20 ppm. Om deze reden staat er geen allergenenvermelding voor gluten / tarwe op de producten waar insecten in verwerkt zijn of op de gedroogde of diepgevroren insecten.

Advies

We kunnen dan ook het advies geven dat dergelijke producten veilig gegeten kunnen worden door de gemiddelde coeliakiepatiënt. Indien je extreem gevoelig bent is het raadzaam om met deze producten om te gaan zoals je met producten omgaat waarop staat ‘kan sporen van gluten bevatten’.

« Terug

Uitgelicht

Vormen van coeliakie

Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?

Lees meer over 'Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Tonijnsalade

Lees meer over 'Tonijnsalade'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'