Volg ons
Naar de huisarts, wat nu?

Naar de huisarts, wat nu?

Je hebt het vermoeden dat je niet tegen gluten kan, dat je misschien wel coeliakie hebt. Je maakt een afspraak met de huisarts om dit te bespreken. Hoe zorg je er nou voor dat je goed voorbereid bent op deze afspraak? Wat neem je mee? Wat kan je zelf doen? Wat is belangrijk om te weten? We helpen je graag met een goede voorbereiding.

Wat moet je van tevoren weten?

Denk je dat je klachten hebt die wijzen op coeliakie, bespreek dit dan met je huisarts. Coeliakie is in Nederland relatief onbekend, mogelijk ook bij je huisarts. De klachten die passen bij coeliakie zijn soms ‘vaag’ en horen ook bij andere aandoeningen. Het is dus goed mogelijk dat je huisarts niet meteen aan coeliakie denkt

Om te kunnen bepalen of je coeliakie hebt, laat de huisarts een bloedtest bij je doen. Er wordt dan gekeken of er antistoffen tegen gluten in het bloed zitten. Als dat zo is, is de kans groot dat je coeliakie hebt, maar dit staat nog niet vast!

  • Te veel huisartsen weten niet dat je als je al glutenvrij eet de testresultaten niet betrouwbaar zijn. Dus het advies van je huisarts: ga maar eens een tijdje glutenvrij eten, is geen goed advies. Je moet je éérst laten testen.
  • Het is dus heel belangrijk dat je voorafgaand aan de bloedtest gluten bent blijven eten! Minimaal 6 weken lang gewoon maaltijden en tussendoortjes met gluten eten. Wanneer je geen of weinig gluten eet, worden er namelijk geen of te weinig antistoffen tegen gluten aangemaakt en laat de bloedtest misschien ten onrechte zien dat er geen coeliakie is. 
  • Het komt voor dat bij het bloedonderzoek geen antistoffen zichtbaar zijn. Dat wil niet zeggen dat coeliakie is uitgesloten. Zijn er ziekteverschijnselen die passen bij coeliakie, of is er een familielid met coeliakie, dan is nader onderzoek nodig.
  • Coeliakie is een familiegerelateerde auto-immuunziekte. Als je iemand in de familie hebt die coeliakie heeft, heb jij een grotere kans om ook coeliakie te hebben. Je kan je ook op het gen laten testen.

 

Je mag het gesprek met de (huis)arts opnemen

Misschien is het een idee om het gesprek met je arts op te nemen. Vooral als het een emotioneel beladen gesprek is, is de kans groot dat je niet alles onthoudt. Dit mag zonder toestemming, maar we adviseren je dit altijd in goed overleg te doen. Het wordt door de arts heel erg gewaardeerd als je het van tevoren zegt en het is beter voor de verstandhouding met je arts. Je mag de opname niet openbaar maken, tenzij de arts daarmee instemt. De opname is voor gebruik binnen de privékring. Voor het filmen van een consult zijn de regels strenger dan voor het maken van geluidsopnamen. 

Het gesprek kan je opnemen met de dictafoon op je telefoon of tablet. De meeste telefoons en tablets beschikken standaard over een dictafoonapplicatie. Zo niet, dan kun je een dictafoon downloaden via de Appstore of Google Play.

Mijn huisarts wil me niet testen

Het komt regelmatig voor dat een huisarts weigert om mensen te laten testen. Vaak is het onbekendheid met de aandoening en ook weten veel huisartsen niet dat het een ziekte is die veel voorkomt in Nederland en ook op latere leeftijd gediagnosticeerd kan worden. Download hier de FACTSHEET 'Help, mijn huisarts wil met niet laten testen op coeliakie'.

Belangrijke filmpjes om te laten zien

  • Kijk ook even naar het filmpje wat coeliakie nou precies is. Binnen een paar minuten weet je er heel veel vanaf.
  • Bekijk hier het interview met huisarts Olwen van der Voort - van der Kleij.
  • Bekijk hier het interview met prof. dr. Chris Mulder, mdl-arts.

Wat kan je meenemen?

  • We hebben speciaal voor huisartsen een folder gemaakt. Deze kan je in ieder geval meenemen. Je kan de folder bestellen via de webwinkel. Je kan hem ook downloaden en mailen.
  • Er is een speciale pagina op onze website waar je je huisarts naar kan verwijzen.
Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944