
De lunch is bij uitstek een maaltijd om extra groenten toe te voegen. Variëren in je lunch kan absoluut bijdragen aan een volwaardig voedingspatroon. Omdat in een omelet weer net andere voedingsstoffen zitten dan in een salade.
Salade
Maak eens een salade op basis van peulvruchten. Neem bijvoorbeeld linzen of kikkererwten. Voeg groenten en fruit toe die je in huis hebt zoals sla, tomaatjes, paprika, komkommer, radijsjes, geraspte wortel, appel, geitenkaas / feta / mozzarella toe. Strooi er noten, pitten en/of zaden overheen. Wat olie eroverheen sprenkelen, wat peper, zout en kruiden als je hebt, en dan heb je een prima maaltijd. Ook quinoa leent zich goed als basis. Kijk hier voor het recept met bietjes en quinoa. En wist je dat je aan salades ook gemakkelijk broccolirijst en/of bloemkoolrijst kunt toevoegen?
Ook rode bieten (van die voorgekookte uit een pakje) of kool in dunne reepjes gesneden, zijn een goede basis om een salade van te bouwen. Rode bieten smaken bijvoorbeeld lekker met geitenkaas, appel, balsamico, honing en walnoten. Varieer met wat je hebt. Dunne reepjes kool (witte of rode) combineren goed met linzen (die je prima uit een blikje kunt gebruiken), appel en wortel, maar ook met feta, noten en rozijnen. Je hebt echt niet altijd een recept nodig om iets lekkers in elkaar te zetten. Met wat creativiteit en lef kom je een heel eind.
Eieren
Ook met een gebakken ei kun je alle kanten op. Kruiden geven je omelet extra smaak, experimenteer met groene kruiden zoals oregano, basilicum en oregano of met paprikapoeder, cayennepeper (als je van pittig houdt) en/of kurkuma. Voeg groenten zoals paprika, ui, champignons toe en/of beleg met kaas en eventueel vleeswaren. Ook kun je eieren klutsen met melk, dun bakken en deze gebruiken als wrap, die je kunt vullen met dat wat je lekker vindt. Zalm? Avocado? Mexicaanse groenten?
Soep
Ook soep kan een heerlijke lunch zijn. Kook broccoli, eventueel in bouillon en pureer deze. Op smaak brengen met kruiden en eventueel wat room. Je kunt hier ook venkel of courgette aan toevoegen. Eenzelfde pureesoep kun je ook maken van pompoen en/of wortel. Soep van de vorige avond kan bij je lunch passen. Of een restje soep van de lunch is een lekker voorgerecht voor 's avonds.
Smoothies
Smoothies zijn ook zeker een optie en lekker om mee te variëren. Je kunt yoghurt of sap als basis nemen en hier aan toevoegen wat je in huis hebt. Spinazie? Appel? Banaan? Fruit (diepvries or vers)?
Hartige muffins
En wat dacht je van hartige muffins? Je kunt in één keer een groot aantal muffins bakken en per stuk (of twee) invriezen. Zo heb je altijd iets achter de hand. De Fritattamuffins zijn eigenlijk gewoon groentenomeletjes in de vorm van een cupcake.
Bananenbrood
Bananenbrood bakken? Misschien heb je nu eindelijk eens tijd om wat recepten uit te proberen. Een voedzaam bananenbrood bijvoorbeeld. Net als bij de muffins is hier het voordeel dat je één keer iets bakt en er vervolgens langer profijt van hebt. Vries per portie in en je hebt altijd een tussendoortje achter de hand. Je kunt er natuurlijk ook mee ontbijten.