Volg ons
jongeren van 12-16 jaar

jongeren van 12-16 jaar

Heb jij coeliakie en zit je op de middelbare school? Dan moet je beslist deze pagina eens lezen! Alles wat hier staat is speciaal voor jou gemaakt. Voor jongeren dus. Want een kind of een volwassene met coeliakie heeft te maken met hele andere dingen dan jij. Op deze pagina vind je nieuwtjes, informatie en veelgestelde vragen. Altijd handig om aan je vrienden te laten zien. Maar ook als je zelf vragen hebt, of als je bijvoorbeeld een presentatie over coeliakie houdt, vind je hier de informatie die je zoekt. 

Wel of niet die ene keer gluten eten?

Frank Kneepkens, kinderarts mdl schreef een geweldig artikel over wel of toch niet een keertje gluten eten. Dat kan toch niet zo erg zijn? Of wel? Lees hier het hele artikel.

Leuke en nuttige Info op een rij!

 • Hoe leg je op school uit wat coeliakie is? Laat ze deze wie wat waar eens lezen. Lekker kort; in één minuut de highlights over coeliakie. 
 • Wil je meer weten over de geschiedenis? Kijk dan eens naar de handige presentatie van kinderarts Frank Kneepkens.
 • Kijk ook eens naar de uitzending over coeliakie die het Klokhuis uitzond begin dit jaar. Of naar het filmpje dat we hebben laten maken over wat is coeliakie.
 • Wil je meer weten over de verhalen van Nynke en Zara over hun bezoek bij dokter Frank Kneepkens en dokter Luisa Mearin? Het zijn hele mooie verhalen geworden over coeliakie en het glutenvrije dieet en over de speciale coeliakiepoli in Leiden. 
 • Ga je binnenkort een presentatie houden over coeliakie? Doe dan zeker inspiratie op bij 'spreekbeurten en profielwerkstukken'. Heb jij ook een mooi verhaal over coeiliakie of een mooie prezi of powerpoint van je presentatie. Mail die dan naar ons en wie weet sta jij binnenkort op de site.
 • Kan ik gewoon dieren houden? Zij eten toch niet glutenvrij?

Bakworkshops voor tieners

Wil jij ook leren om minipizza's of oliebollen te bakken of mini wraps te vullen? En vind je het leuk om een gezellige middag te hebben met andere kinderen met coeliakie? Een leuke bijkomstigheid is dat je ook daarna nog contact kan houden met elkaar, door het aanmaken van een groepsapp. Dat gebeurt steeds vaker.

Op verschillende plaatsen in Nederland worden bakworkshop voor tieners gegeven, zoals in Twello en in Rotterdam. Kijk op de activiteitenkalender of er een bakworkshop bij jou in de buurt is. 

Tienerbakworkshoptwello

Stel je vraag aan een kinderarts!

Ken je dat? Dat je een vraag hebt aan een arts en het is er nog niet van gekomen om die vraag te stellen:

 • Tijdens spreekuur kom je er vaak niet aan toe... 
 • Misschien durf je niet... 
 • Vind je het vervelend als je ouders erbij zijn... 
 • Of ga je niet voor controle... 

Heb je zo'n vraag, stel 'm dan hier. Wij zorgen ervoor dat je vraag bij onze maag-darm-lever kinderartsen terechtkomt. Al je vragen worden vertrouwelijk behandeld... én ... geen vraag is dom! Je krijgt snel antwoord terug!

Meest gestelde vragen

We hebben de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet. Misschien staat jouw vraag en het antwoord hier al bij: overzicht meest gestelde vragen.

Coeliakie en school

Als je coeliakie hebt, moet je goed nadenken over hoe en wat je op school eet. De broodtrommel van thuis meenemen blijft een goede oplossing. Maar het kan ook zijn dat je in de kantine met je klasgenoten graag iets wilt eten. Op scholen wordt daar steeds meer rekening meegehouden. Toch zullen niet alle kantines glutenvrije producten verkopen. In dat geval kun je de mogelijkheden op jouw school bespreken met de schoolleiding en het kantinepersoneel. Je ouders kunnen je hierbij helpen. Wij hebben richtlijnen op papier gezet, die je zou kunnen meenemen naar school. We hebben ook aan andere kinderen gevraagd hoe zij hiermee omgaan. Lees hier hun ervaringen.

Filmpje Wat is coeliakie?

Filmpje Wat is coeliakie?

Wil jij aan iemand uitleggen wat coeliakie is? Laat dit leuke filmpje dan zien!

Ken jij de Cyberpoli?

Heb je al over de Cyberpoli gehoord? De Cyberpoli is een ontmoetingsplaats voor kinderen en jongeren met coeliakie. Hier kun je veilig online vragen stellen aan deskundigen. Bovendien kun je in contact komen met andere kinderen met coeliakie om ervaringen en tips te delen! Bezoek aan Cyberpoli.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden  

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

 • Welkomstpakket
 • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
 • Toegang tot de hele site
 • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
 • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.