Volg ons
jongeren van 12-16 jaar

jongeren van 12-16 jaar

Heb jij coeliakie en zit je op de middelbare school? Op deze pagina vind je nieuwtjes, informatie en veelgestelde vragen. Altijd handig om aan je vrienden te laten zien. Maar ook als je zelf vragen hebt, of als je bijvoorbeeld een presentatie over coeliakie houdt, vind je hier de informatie die je zoekt. 

Wel of niet die ene keer gluten eten?

Frank Kneepkens, kinderarts mdl schreef een geweldig artikel over wel of toch niet een keertje gluten eten. Dat kan toch niet zo erg zijn? Of wel? Lees hier het hele artikel.

Leuke en nuttige Info op een rij!

  • Hoe leg je op school uit wat coeliakie is? Laat ze dan eens deze website zien.
  • Wil je meer weten over de geschiedenis? Kijk dan eens naar de handige presentatie van kinderarts Frank Kneepkens.
  • Kijk ook eens naar de uitzending over coeliakie die het Klokhuis uitzond begin dit jaar. 
  • Ga je binnenkort een presentatie houden over coeliakie? Bekijk dan het filmpje over coeliakie.
     

Bakworkshops voor tiener

Wil jij ook leren om minipizza's of oliebollen te bakken of mini wraps te vullen? En vind je het leuk om een gezellige middag te hebben met andere kinderen met coeliakie? Een leuke bijkomstigheid is dat je ook daarna nog contact kan houden met elkaar, door het aanmaken van een groepsapp. Dat gebeurt steeds vaker.

Op verschillende plaatsen in Nederland worden bakworkshop voor tieners gegeven, zoals in Twello en in Rotterdam. Kijk op de activiteitenkalender of er een bakworkshop bij jou in de buurt is. 

Stel je vraag aan een kinderarts!

Ken je dat? Dat je een vraag hebt aan een arts en het is er nog niet van gekomen om die vraag te stellen:

  • Tijdens spreekuur kom je er vaak niet aan toe... 
  • Misschien durf je niet... 
  • Vind je het vervelend als je ouders erbij zijn... 
  • Of ga je niet voor controle... 

Heb je zo'n vraag, stel 'm dan hier. Wij zorgen ervoor dat je vraag bij onze maag-darm-lever kinderartsen terechtkomt. Al je vragen worden vertrouwelijk behandeld... én ... geen vraag is dom! Je krijgt snel antwoord terug!

Meest gestelde vragen

We hebben de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet. Misschien staat jouw vraag en het antwoord hier al bij: overzicht meest gestelde vragen. 

Coeliakie en school

Als je coeliakie hebt, moet je goed nadenken over hoe en wat je op school eet. De broodtrommel van thuis meenemen blijft een goede oplossing. Maar het kan ook zijn dat je in de kantine met je klasgenoten graag iets wilt eten. Op scholen wordt daar steeds meer rekening meegehouden. Toch zullen niet alle kantines glutenvrije producten verkopen. In dat geval kun je de mogelijkheden op jouw school bespreken met de schoolleiding en het kantinepersoneel. Je ouders kunnen je hierbij helpen. Wij hebben richtlijnen op papier gezet, die je zou kunnen meenemen naar school. We hebben ook aan andere kinderen gevraagd hoe zij hiermee omgaan. Lees hier hun ervaringen.

Ken jij de Cyberpoli?

Heb je al over de Cyberpoli gehoord? De Cyberpoli is een ontmoetingsplaats voor kinderen en jongeren met coeliakie. Hier kun je veilig online vragen stellen aan deskundigen. Bovendien kun je in contact komen met andere kinderen met coeliakie om ervaringen en tips te delen! Bezoek aan Cyberpoli.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944