Volg ons

Mijn diagnose duurde 2 maanden; nu gaat het hartstikke goed

1 januari 2012

Tijd tussen eerste klachten en de uiteindelijke diagnose: twee maanden

Hoe het begon
Rond oktober 2009 kreeg ik veel last van vermoeidheid en werd steeds bleker. Ik heb een bijbaantje op de afdeling Hematologie/Beenmergtransplantatie als voedingsassistente in het LUMC. Op het werk vroegen de mensen of het wel goed ging omdat ik zo bleek zag en ook op de sportschool was ik vaak duizelig. Op een gegeven moment was het zo erg dat ik met moeite de trap op kon komen en de fietstocht naar school duurde ook dubbel zo lang.

In februari werd besloten om toch maar even naar de dokter te gaan om bloed te prikken, omdat ik in de voorjaarsvakantie op wintersport zou gaan. Na het bloedprikken werden wij thuis opgebeld. Ik moest direct weer naar het ziekenhuis komen. Ik zou een HB van 2.6 hebben. Na talloze testen op de eerste hulp, geloofden de dokters dat ik echt een laag HB had.

Na een nachtje in het ziekenhuis werd mij verteld dat ik coeliakie heb en dat ik bijna niets meer mocht eten. Mijn moeder vertelde mij later dat de doktoren eerst dachten dat ik leukemie had. Ik zou een beenmergpunctie krijgen, maar gelukkig heeft mijn moeder de doktoren kunnen overtuigen dat het misschien ook wel coeliakie kon zijn.

Na een gastroscopie vertelde de internist mij dat ik bijna geen darmvlokken meer had en dat ik direct met een glutenvrij dieet moest beginnen. In het begin viel dit mij zwaar. Het brood vond ik niet lekker. Ik vond het ook niet leuk dat ik ineens zoveel niet meer mocht eten. Ook ben ik vanaf de uitslag een maand ontzettend ziek geweest. Het was alsof mijn lichaam toen pas wilde toegeven aan de ziekte.

Drie jaar verder
Nu ben ik bijna drie jaar verder en gaat het hartstikke goed. Ik ga gewoon op vakantie ik kan ook gewoon uit eten of lunchen. Wel neem ik altijd wat glutenvrije producten mee. Bij sommige tentjes hebben ze zelfs glutenvrij brood. Ik voel mij niet anders door mijn ziekte. Ik moet gewoon goed nadenken waar ik ga eten, wat ik wel en niet mag en wat ik moet meenemen. In het begin was dat een uitzoek werk, maar nu weet ik dat precies en mijn omgeving houdt er heel goed rekening mee.

C. (v) - 21 jr - januari 2012

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944