Volg ons

Diagnose duurde 48 jaar

1 januari 2012

Tijd tussen eerste klachten en de uiteindelijke diagnose: 48 jaar. Ik ben een vrouw van 65 jaar. Mijn eerste negatieve herinnering was, toen ik 6 jaar oud was en naar de arts moest, omdat ik bloedarmoede had.( ik kwam te laat en kreeg straf)

Bloedarmoede heb ik eigenlijk altijd gehad, hoorde bij mij. Op mijn 19e heb ik voor onderzoek in het ziekenhuis gelegen vanwege aanhoudende hoofdpijnklachten Er kwam niets uit en ik ben naar huis gestuurd met de diagnose: sexuele spanningen. Op mijn 23ste is mijn eerste zoon geboren met een soort open ruggetje op zijn achterhoofd. Twee jaar later een misgeboorte bij een zwangerschap van 4 maanden., en 2 jaar later een voldragen zwangerschap met een zwaargehandicapt dochtertje,wat is overleden. Toen constateerde een arts, dat er helemaal geen foliumzuur in mijn bloed zat, maar waarom dit zo was is nooit nagetrokken. Bij een volgende zwangerschap heb ik een zware dosis foliumzuur geslikt en kreeg ik een gezonde zoon.
Ik had last met bepaalde voedingsstoffen en dus werd de galblaas verwijderd. Toen ik aan een hernia moest worden geopereerd moest ik eerst een bloedtransfusie hebben vanwege zware bloedarmoede.( maar dat hoorde toch bij mij) Soms had ik het gevoel dat ik staande kon slapen, zo moe was ik altijd. Weer opname ziekenhuis, omdat ik zo mager was verdacht men mij van anorexia (werd achteraf gezegd) Mijn gebit was altijd erg slecht en op mijn 40ste was al het glazuur verdwenen . Dus een prothese.
Op mijn 54 ste kreeg ik de diagnose coeliakie, na een diarree, die 8 weken duurde. Ik heb toen een bezoek aan een specialist afgedwongen, ik kon niet meer. Ik was altijd al mager, maar toen was het vreselijk. Ik heb staan juichen bij de diagnose, want het zat niet tussen mijn oren, wat ik altijd te horen kreeg als ik bij een arts kwam. Ik ben een ander mens geworden, een mens die nu ook emoties kan voelen en tonen.

D. (v) - 65 jr 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944