Volg ons

Duidelijke diagnose binnen 1 jaar

1 februari 2012

Tijd tussen eerste klachten en de uiteindelijke diagnose: 1 jaar. 
Mijn verhaal: Mijn dochter Robin heeft de diagnose coeliakie gekregen toen ze anderhalf jaar oud was. Het jaar daar voorafgaand hebben we veel gesukkeld met haar. Toen ze zes maanden oud was, het moment van overgang van borstvoeding naar vaste voeding, zijn haar klachten begonnen.

Robin had altijd diaree, iedere ochtend kon je haar in bad doen, ze zat van onder tot boven vol. Ze keek bijzonder uit haar oogjes. Als ik foto's terug zie van die periode straalt ze uit dat er iets mis is. Ook had ze weinig energie, ze kon erg opleven van eten met veel suikers. Daarnaast was ze ook nog eens erg wisselend in haar gedrag, dan weer vrolijk, dan huilen. Ze sliep s’nachts slecht, om haar door te laten slapen gaven we een fles met pap, achteraf erg verkeerd voor haar.
Op het consultatiebureau en de huisarts werden er altijd redenen aan gedragen voor haar klachten. Dan waren het volgens hen de tandjes,een sprong in haar ontwikkeling, koorts, enz. Daarnaast groeide ze volgens hen goed, achteraf kunnen we zeggen dat ze vooral in de breedte groeide maar niet in de lengte. Om de iets te doen met haar klachten kregen we het advies, geen koemelk, resultaat was van korte duur. Ook zijn we bij een homeopaat geweest met haar, je probeert van alles om iets te betekenen voor haar.
Na veel aandringen bij de huisarts werd er bloed geprikt op o.a. coeliakie. Van de assistente kregen we telefonisch te horen dat er niets uit het onderzoek zou zijn gekomen. Weer verder klungelen. Na vier maanden had mijn man er genoeg van en ging met haar naar bij de huisarts. De huisarts was verbaasd dat we niet eerder een afspraak hadden gemaakt, de anti-stoffen waren gigantisch hoog! Wij zijn van mening dat het een fout is geweest van de huisarts gezien de mededeling van zijn assistente. Binnen een week werd Robin gezien door een MLD-arts, zij vond de klachten van Robin erg passend bij coeliakie en wilde niet langer wachten. Dezelfde dag werd er een darmbiopt gedaan. De diagnose was erg duidelijk: coeliakie. Haar dunne darm was ontstoken en er was geen darmvlok meer over. Het glutenvrije dieet deed haar al snel goed. We zijn nu ruim twee jaar drukdoende met het dieet en het resultaat mag er zijn, we hebben een vrolijke en energieke dochter!

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944