Volg ons

Diagnose duurde 21 jaar

1 februari 2012

Tijd tussen eerste klachten en de uiteindelijke diagnose: 21 jaar. 
Mijn verhaal: Toen ik 2 a 3 jaar was heb ik na een darminfectie last van mijn buik gehad. Het werd door een kinderarts afgedaan als lactose en fructose allergie. Ik heb toen van mijn vierde tot mijn ongeveer zesde koemelk- en suikervrij geleefd. Daarna ging het eigenlijk weer heel goed.

Op mijn achtste kwam weer hetzelfde probleem en ging ik weer op een koemelk- en suikervrij dieet. Vanaf mijn elfde ging "gewoon" eten weer heel goed. Heb echt nergens last van gehad.
Op mijn vijftiende kreeg ik weer last van mijn buik dus ging ik weer naar de huisarts. De huisarts vond mij te oud voor een koemelkallergie, maar raadde mij wel aan om koemelkvrij te leven en het na een paar maanden weer op te bouwen. Dit heeft zich een paar maal herhaald.
Toen ik 23 was kreeg ik keen andere huisarts, doordat ik op mezelf ben gaan wonen. Toen ik bij hem kwam met opnieuw buikklachten heeft hij gedaan of het de eerste keer was dat ik ermee kwam en heeft alle mogelijke tests (zowel via bloed als via ontlasting) laten uitvoeren. Uit de bloedtest bleek dat ik bijna 20 keer zoveel antistoffen voor gluten in mijn bloed had als dat de grens was. Ik werd doorgestuurd naar de internist in het ziekenhuis en die twijfelde geen moment: zo'n hoog gehalte aan antistoffen had hij nog niet meegemaakt. Maar ik twijfelde op een gegeven moment aan de diagnose, doordat ik had gelezen dat alleen een bloedtest niet voldoende was om coeliakie te constateren, dus na heel veel doorzeuren werd er op mijn 28ste een biopt uitgevoerd. En de diagnose werd bevestigd. Na het biopt kan ik me veel beter aan mijn dieet houden doordat ik weet dat mijn darmen beschadigen door gluten.
Ik heb van kinds af aan vaak last van buikpijn. Als baby at ik al heel veel terwijl ze op het consultatiebureau dachten dat ik bijna niks at/ dronk. Later kreeg ik ook last van afwisselend diarree en verstopping, misselijkheid. Ik ben vanaf mijn achtste altijd al stevig/ dik geweest, heb geen groeiachterstand en heb nu nog last van overgewicht waar ik moeilijk van af kom. Ik ben overigens de enigste in de familie met coeliakie voor zover bekend. Mijn familieleden zijn nooit gecontroleerd op coeliakie.

I. (v) - 29 jr 

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944