Volg ons

Mijn diagnose duurde 9 jaar

1 februari 2012

Tijd tussen eerste klachten en de uiteindelijke diagnose: 9 jaar.
Mijn verhaal: Als baby had ik al last. Toen ik gluten binnen kreeg reageerde ik heel heftig. In de loop van jaren. Had vaak buikpijn was vaak moe en ziek. Als ik buikpijn had ging ik krom in een stoel liggen. Ik had volgens de dokter ijzer tekort. Toen at ik eten waar veel ijzer in zit. Daarna kon ik volgens haar niet tegen melk. Maar na een tijd werden we door gestuurd naar een kinderarts, maar daar kwam niets uit. Toen na een jaar of twee kregen we een andere kinderarts. De arts vroeg wat en wij antwoorden. Het werd opeens duidelijk waarmee ik al die jaren gelopen had. Toen zei hij: Het is of de ziekte van Crohn of Coeliakie. Wij dachten en hoopten Coeliakie.

Tijdens de zomervakantie die volgde werd ik zo ziek dat mijn ouders zeiden. Ze moet opgenomen worden in het ziekenhuis of we gaan al beginnen met het dieet. Voor ons was het al lang duidelijk dat ik Coeliakie. Toen we later bij de dokter kwamen werd hij heel boos. Dat hadden we nooit mogen doen. Omdat er anders niets te zien was op die darmbiopt. Toen ik naar het ziekenhuis moest voor die darmbiopt kwam de dokter al bij mij. Hij zei toen je hebt Coeliakie! Omdat de bloedonderzoeken dat al zeiden. En toen moest ik die darmbiopt ondergaan. Toen ik wakker werd voelde ik helemaal niets. Ik had geen keelpijn of iets anders, ik had nergens last van. Maar dat was omdat ik nog best jong was(9jaar) Na een paar weken bleek dat ik echt Coeliakie had. En ik was blij, nou kon ik eindelijk wat aan mijn Coeliakie doen!
Het is niet gemakkelijk om dit dieet te volgen. Op een feestje mag ik niet alles ook al zeg ik dit mag ik wel en dit niet, dat is soms best jammer. Toen ik 13 werd, heb ik per ongeluk één snoepje op waar gluten in zat. En ik werd doodziek, ben 3 keer naar het ziekenhuis geweest. Ik had koliek(dat zijn erge pijnaanvallen.) Dus dan weet je gelijk waarom je je dieet hou. Na 2 jaar bleek dat mijn moeder, zus en tante ook Coeliakie hadden. Dus toen werd het al minder moeilijk om het te houden. Maar ik merk er nu eigenlijk niets meer van. Heel de weg van klachten tot diagnose heeft 9 jaar geduurd.

E. (v) - 14 jr 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944