Volg ons

Hoelang mijn diagnose duurde is niet duidelijk

1 februari 2012

Tijd tussen eerste klachten en de uiteindelijke diagnose: niet duidelijk. Mijn verhaal: Na mijn zwangerschappen ( drie kinderen, laatste kind geboren in 1991 ) bleef ik vermoeid. Ik weet dit aan een druk leven ( jong gezin, man die regelmatig ziek was, en daarnaast een baan ) en dacht daarbij dat ik niet zoveel aankon.

Over het algemeen ben ik altijd mager geweest, echter ongeveer 5 jaar geleden werd ik nog magerder ( 49 kilo) en nog vermoeider. Na een werken lag ik op de bank, had geen puf meer voor leuke dingen, en was mijn vrolijkheid kwijt. Ik kreeg gewrichtsklachten en had een laag HB en belandde bij de reumatoloog.
Na allerlei onderzoeken bleek ik geen Reuma te hebben, en kreeg het advies van de Reumatoloog om maar met de vermoeidheid te leren leven. Na enige tijd was ik een keer een stoep aan het vegen s'morgens en was daarvan vreselijk moe, ineens was ik het zo beu en ben weer naar de huisarts gegaan. Deze besloot mij te testen op coeliakie. Ik ben haar daarvoor nog steeds dankbaar.
Want ik had practisch geen darmklachten, dus vindt het echt supper en allert van haar, dat ze mij voor de zekerheid daarop testte. Ik kreeg een darmonderzoek, maar al voor de uitslag ben ik begonnen met het dieet. Met een geweldig resultaat, ik voelde me na 2 weken al fitter, werd in een jaar elf kilo zwaarder. Zie er blozend uit, heb weer mijn humor terug, ga tot diep in de nacht dansen en wandel einden met de hond.Ook mijn gezin bemerkte een groot verschil, ze kionden weer met mij lachen..... Ik heb het gevoel aan een tweede leven te zijn begonnen. Omdat ik weinig darmklachten heb zou men kunnen vermoeden dat ik wel eens de neiging heb om mij niet helemaal aan het dieet te houden. Niets is minder waar, want ik heb waarschijnlijk door jarenlange voedinstekorten een osteopenie ontwikkeld. Oorzaak kan een combinatie zijn van Coeliakie maar ook omdat ik vroeg in de overgang was ( 45 jaar ) en dun ben. Ik let bewust op mijn eten. Ik vind het volgen van het dieet niet moeilijk, ik ben gelukkig nu en daar weegt een dieet zeker tegen op!

J. (v) - 57 jr 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944