Volg ons

Ik heb nog geen diagnose

1 februari 2012

Mijn verhaal: In mijn familie komt erg veel coeliakie voor. Zeker 8 personen zijn gediagnosticeerd. Inclusief ikzelf (mijn moeder, mijn zusje en een zusje van mijn moeder ook). Mijn dochter Emma (nu 9 jaar oud) heeft vanaf de geboorte altijd erg veel darmklachten gehad, veel overgegeven ook.

Ze is op 5-jarige leeftijd getest op de genen HLA DQ2 EN DQ8 maar ze bleek deze genen niet te hebben. De kinderarts zei dat buikpijn veel voorkwam bij kinderen. Dus we werden naar huis gestuurd. Ook was mijn dochter altijd moe en slecht gehumeurd (vooral 's ochtends bij het opstaan), het was een boos kind. Hiervoor heeft ze Cesartherapie gehad.
Haar ontlasting was altijd slierterig, net alsof het ergens langs moest. Ze had er ook erg veel moeite mee om dit er uit te krijgen. De huisarts constateerde dat ze ontlasting vasthield en hiervoor kreeg ze Movicolon. Eerst leek dit te helpen maar het was net of alle therapieën die we begonnen uiteindelijk toch niet hielpen. Voor de zomer van 2011 begonnen haar haren enorm uit te vallen, onze kapster opperde dat haar darmen misschien onvoldoende vitaminen opnamen.
Een paar weken later las ik dat er ook mensen waren die de HLA DQ2 EN DQ8 genen niet hadden maar wel coeliakie bleken te hebben. Toen was ik er klaar mee en na overleg met mijn man en dochter zelf zijn we op 27 augustus van dit jaar op eigen houtje begonnen met het glutenvrije dieet. Eén persoon meer of minder maakte voor mij toch niks uit. Mijn dochter voelde zich opgelucht, was blij het glutenvrije dieet te mogen volgen. Ze zegt zich steeds beter te voelen. Ze heeft trouwens altijd een sterke voorkeur gehad voor "mijn eten".
Haar ontlasting ziet er nu normaal uit, mooie grote ronde keutels, haar haren blijven in haar hoofd en haar ochtendhumeur is verdwenen. Ze heeft weer meer plezier in het leven. Ik ben van plan om haar aan het dieet te houden tot en met februari (6 maanden) en dan toch maar weer naar de huisarts te gaan met dit verhaal. Ik heb geen idee hoe dit zal gaan aflopen en of eventuele biopten na gluten belasting meer duidelijkheid zullen geven. Maar ik weet één ding zeker, mijn dochter voelt zich beter en daar draait het om.

E. (v) - 39 jr 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944