Volg ons

Hardnekkige cultuur van bruine boterhammen

2 februari 2015

We kregen de oma van Leon op bezoek. Superkranige dame, 89 jaar, maar komt nog zelf met de auto voor de deur rijden. We hadden haar nog niet verteld over onze coele aandoening dus had ze de lievelingstaart meegenomen voor Jesper: een aardbeienslof. Jesper helemaal uit zn dak, dus deze mag ik wel?!!!!. Ik hoorde het in de keuken terwijl ik koffie aan het maken was. En dan moet je dus gaan uitleggen aan iemand van 89 jaar dat hij die niet meer mag. En nee, hij mag ook geen brood meer of koekjes, muesli, brinta, koekjes en veel snoep niet.

En haar reactie? Ze geloofde het gewoon niet. Hoe kun je nou ziek worden van een goeie bruine boterham? Of van een bord brinta? Daar was Leon groot op geworden. En toen moest ik zeggen dat ik het ook had. Oh, dat komt dus van jullie kant zei ze. Vandaar. De Van Duijnen zouden dat echt nooit krijgen. Ik voelde de tranen branden. Het is een vreselijk lief mens en we zijn allemaal dol op haar. Maar ik realiseerde me ineens dat het eten van bruine boterhammen in onze Hollandse cultuur zo diep ingebakken zit dat het niet gek is dat Jes en ik een ziekte is die maar zelden gediagnosticeerd wordt.

Jesper mocht vandaag heel veel GV koekjes eten en hij kreeg twee keer warme chocomel met enorm veel slagroom. De aardbeienslof was zomaar ineens verdwenen eind van de middag. Ik zag m in de vuilnisbak liggen buiten toen ik s avonds aan het opruimen was. Ik heb Leon heel lang omarmd en 'm bedankt. Voor hoe hij dit, op zijn hele eigen manier, allemaal voor ons doet.

Ontbijt: GV croissantjes (diepvries, best wel ok), verse jus en warme eitjes
Lunch: tosti met ham/kaas/tomaat en oregano
Diner: Vissoep met GV croutons. Klik hier voor recept

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944