Volg ons

'Als glutenvrij eten geen keuze is'

6 mei 2015

Vorige week donderdag schreef ik voor Het Parool een artikel over coeliakie. Wat als glutenvrij eten geen keuze is, maar een noodzaak? Wat als je wél echt ziek wordt van een crouton in je salade? En wat als je dan niet meer serieus wordt genomen in je dieet vanwege al die o zo hippe hypers die het niet zo nauw nemen met de glutenvrije regels?

Tja, dan schrijf je er maar een stuk over. Zelf heb ik namelijk ook coeliakie: in 2002 ben ik op zesjarige leeftijd gediagnosticeerd. Volgens mijn moeder was ik daar toentertijd heel blij mee. Ik schijn geroepen te hebben: “Mooi, want die saaie bruine boterhammen was ik toch al zat.”

Later bleek, natuurlijk, dat ik niet bijzonder goed op de hoogte was van wat een glutenvrij dieet precies inhield. Want het ging niet alleen om die saaie bruine boterhammen, maar ook om koekjes, taart, chips, snoepjes, ijs, chocola – kortom, alles wat je als kind lekker vindt. En wat mocht er uiteraard nog wel? Groenten.

Ook ik ben de afgelopen jaren genoeg mensen tegengekomen die mij wel even haarfijn gingen uitleggen hoe glutenvrij in elkaar stak. Een collega van me zei plompverloren: “Coeliakie? Oh, dat heb ik ook wel eens gehad. Maar ik ben er nu helemaal van genezen!” En laatst in een café bood de jongen achter de bar me een stukje cheesecake aan. Ik bedankte, legde uit dat ik niet tegen gluten kon. “Zit allemaal tussen je oren,” zei hij. Een discussie volgde, waarna ik uiteindelijk maar gewoon ben weggelopen.

Er is veel gebeurd in dertien jaar. Waar ik vroeger mijn tanden stukbeet op glutenvrije beschuiten, zijn ze tegenwoordig zo bros dat ze al uit elkaar vallen als ik ze op mijn bord leg. En waar ik vroeger niet durfde te dromen van lekker glutenvrij brood, kan ik vandaag de dag heel makkelijk een vers gesneden Geniusbrood uit het schap bij Albert Heijn trekken – tenminste, als ze niet op zijn.

De hype is nog niet voorbij, maar deze maand is het in ieder geval de maand van de coeliakie. Hoog tijd om het woord coeliakie voor eens en voor altijd in de hoofden van onze glutenminnende landgenoten te planten – hoog tijd om duidelijk te maken dat nog steeds 100.000 mensen rondlopen die niet gediagnosticeerd zijn. Alle belanghebbenden zullen hun steentje bijdragen, dus ik doe waar ik het beste in ben: stukjes schrijven. Tot en met 16 mei zult u op de site van NCV dagelijks een column van mij vinden over het glutenvrije bestaan en al haar ups en downs. Want glutenvrij is voor mij geen hippe levensstijl, maar een essentiële behoefte.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944