Volg ons

Waar ik over praat als ik over gluten praat

7 mei 2015

Er zijn verschillende typen mensen als het op coeliakie aankomt. Om positief te beginnen: de eerste categorie is de medecoeliaak. Deze mensen kom je niet al te vaak in het wild tegen – tenzij je naar een NCV-evenement gaat – maar de herkenning is des te leuker. Snoepen van elkaars bord, koekjes delen, ervaringen uitwisselen. Met deze mensen is glutenvrij eten opeens heel normaal. Zo normaal, dat het vreemd is om niet na te hoeven denken over het broodje van de buurman.

Als bestuurslid PR bij Jong & Glutenvrij, de jongerentak van de NCV, eet ik regelmatig samen met andere coeliaken. Tijdens een slaperig ontbijtje besloten we broodjes met knakworsten te maken. Iemand pakte een vork, prikte de knakworsten uit de pan op z'n broodje, smeerde met het dichtstbijzijnde mes mosterd ertussen en nam een hap. Instinctief wilde ik bezwaar maken tegen het overschrijven van zo veel glutenprotocollen, maar voor ik mijn mond open kon doen realiseerde ik: we hebben allemaal coeliakie. Het maakt niet uit. Dat brood is glutenvrij. Dat mes is glutenvrij. Alles is glutenvrij!

De tweede categorie is onvermijdelijk de hypers. De mensen die je naast je hoort fluisteren: “Ben blij dat ze hier rijstwafels hebben, want daar zitten geen gluten in. Gluten zijn zo ongezond.” De mensen die eerst een volledig glutenvrije maaltijd bestellen om vervolgens wel een lekker gebakje bij de koffie te nemen. De mensen die 'smokkelen' door aardappels te eten. Die niet snappen dat in spelt wel degelijk gluten zit. De mensen met wie ik probeer niet langer dan twee minuten te praten omdat ik me anders dooderger.

Vervolgens zijn daar de mensen die nog steeds niet helemaal snappen wat gluten zijn. Medewerkers van Chinese restaurants, stewardessen op intercontinentale vluchten, docenten aan middelbare scholen, kantinemevrouwen, ouders van vrienden, verenigingsgenootjes, sommig horeca-personeel, collega's – de lijst is eindeloos. Mensen met goede intenties, maar net de verkeerde aanpak. Op deze mensen kun je niet boos worden, tenzij je al jaren met ze omgaat en ze het nog steeds niet willen snappen. Beter is om zelf goed voorbereid te zijn met een snack in je tas en terug te vallen op de basics als het op avondeten aankomt. Soms is het een kwestie van één keer en nooit meer (Chinese restaurants, stewardessen) en soms is het een kwestie van geduldig opvoeden (collega's, ouders van vrienden).

Dan is er nog die kleine groep mensen die ik gelukkig bijna nooit tegengekomen ben: de haters. De mensen die stiekem een beetje glutenvolle sojasaus door het eten gooien en ze het pas vertellen ná je het hebt opgegeten. De mensen die je uitnodigen voor een diner en vervolgens niets glutenvrij in huis hebben. De mensen die zeggen dat je dieet te moeilijk is om rekening mee te houden. De mensen die consequent blijven aandringen dat je echt een koekje moet nemen, dat je er heus niet ziek van wordt en dat je je niet zo moet aanstellen. Mijn enige advies? Mijd deze mensen. Mijd ze als de pest.

Gelukkig is daar nog de laatste categorie. De mensen in je directe omgeving die bekend zijn met coeliakie en altijd aan je denken. Je moeder die glutenvrije koekjes in huis haalt als je langskomt, je schoonouders die bij elke maaltijd rekening houden met gluten, je vrienden die op een huisfeestje een aparte schaal met glutenvrije chips maken voor jou. Op deze mensen kun je bouwen, ook al hebben ze zelf geen coeliakie. Ze denken met je mee, halen iets lekkers voor je in huis en fietsen zelfs even om voor dat ene glutenvrije gebakje wat je zo lekker vindt.

Hoewel het mooi zou zijn als dit normaal gedrag zou zijn, is het dat helaas nog niet. Daarom verdienen deze fijne mensen alle lof en liefde. Want glutenvrij geluk zit 'm met name in de kleine dingen.

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944