Volg ons

Glutenfeestje

11 mei 2015

Wat doe je op een huisfeestje, kinderfeestje, grotemensenfeestje, eigenlijk eender welk soort feestje als je coeliakie hebt? Neem je zelf een pizza mee, krijg je een apart bakje chips, neem je een paar glutenvrije biertjes mee of blijf je bij wijn?

Feestjes zijn van oudsher voor coeliaken een lastig concept. Als kind regelden mijn ouders voor mij alle glutenvrije hapjes e drankjes en overlegden met de ouders van het feestjesgevende kind over het meenemen van bijvoorbeeld brood, een pizza of wat snoeperijtjes. Aan mij dan de taak om te zorgen dat alles ter plekke in goede banen werd geleid. Gourmetten met aparte pannetjes bijvoorbeeld, terwijl iedereen op de plaat bakte. En een eigen zakje met snoep voor de rit naar huis.

Teleurstellend waren soms de tussenjaren. In de eerste of tweede klas van de middelbare school worden uitgenodigd voor een feestje waar alleen paprikachips voorhanden is, of crunchy M&M's. Gelukkig hielden mijn vriendinnen naarmate de tijd vorderde rekening met me – soms bakten ze zelfs apart koekjes voor mij en maakten ze aparte broodjes.

Ingaan op een uitnodiging is ingewikkeld. Soms zijn mensen ervan overtuigd dat ze precies weten hoe het zit met gluten, terwijl ik ervan overtuigd ben dat ze dat zeker niet weten. Soms hebben mensen geen zin om aan je te denken en wordt voetstoots aangenomen dat je je eigen eten wel meeneemt. En soms, heel soms, beloven mensen dat ze op je rekenen en blijkt er bij aankomst niets voor je te zijn. “Hier, een stukje taart. Oh, mag je dat niet? Wil je dan misschien een koekje?” Tja.

Als student krijg je voornamelijk te maken met huisfeestjes. Grote partijen drank – met name bier en sterk – grote schalen chips en natuurlijk heel veel frituur. Niet bepaald een ideale omgeving voor een coeliaak. Mijn tactiek is tegenwoordig voornamelijk om gewoon met de meute mee te gaan. Op doktersadvies drink ik maximaal één biertje per week, en dat bevalt goed: vooralsnog geen klachten. Verder houd ik het bij wijn, fris of water, als niets anders voorhanden is. Met hapjes kijk ik ook uit. Geen frituur, alleen naturelchips en alleen als ik zeker weet dat het niet is gemengd met andere chips. Grijpgrage handen in verschillende bakken kan ik niet voorkomen, dus dat leg ik naast me neer. Student zijn is risicovoller dan lekker thuis wonen bij je ouders.

Het allermakkelijkste is natuurlijk zelf een feestje organiseren. Maak alleen glutenvrije snacks, houd het bier apart en sla genoeg glutenvrije drank voor jezelf in. Kost wat, dan maar dan heb je ook wat.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944