Volg ons

Gluten als smeermiddel

12 mei 2015

“Hier, dit is lekker.” Er wordt een stukje chocola in mijn handen geduwd. Een beetje wantrouwend inspecteer ik het. “Wat is dit?””Gluten!” roept iemand anders. Ik moet lachen en constateer inderdaad dat er koek tussen de chocola zit. No go dus. Het stukje geef ik terug aan de gulle gever.

“Mag je dit vlees eigenlijk wel? Want hier zit gluten in.” We inspecteren druk de hamburgers van Albert Heijn. Inderdaad, tarwebloem. “Die mag ik dus niet,” zeg ik monter. “Shit, daar heb ik helemaal niet op gelet.  Sorry.” Gelukkig zijn er worstjes die ik wel mag – dus die eet ik gewoon op.

“Wil je een stukje speculaas?” Een groot stuk schuift over tafel en belandt in mijn schoot. Ik schud mijn hoofd. “Nee dankje,” en schuif ‘m weer terug. “Gluten.” De jongen pakt de verpakking en bestudeert de ingrediënten. “Ik zie geen gluten staan.” “Denk eens na,” zeg ik. “Het is speculaas. Waar is dat van gemaakt?” “Bloem!” zegt iemand anders. “Precies.”

“Er is nog tosti hoor, dus neem maar als je wilt.” Op het bordje liggen nog twee sneetjes warme tosti. Het klinkt verleidelijk, maar nee. Ik schud mijn hoofd. “Gluten,” zeg ik en sla de jongen op zijn schouder. “O ja, natuurlijk. Weer vergeten. Sorry!”

Bovenstaande voorbeelden vonden op dezelfde dag, met dezelfde groep mensen plaats. Het geeft aan hoe moeilijk het kan zijn voor mensen die niet dagelijks met een glutenvrij dieet te maken hebben om in de gaten te hebben wat er allemaal bij komt kijken. Ook bij producten die voor een coeliaak logisch zijn om te vermijden (speculaas, koek) kan een gluteneter niet begrijpen waarom het zo’n probleem is om daar iets van te nemen. Of dat hele kleine hoeveelheden al genoeg zijn om alles in het honderd te laten lopen.

Gelukkig is er een simpele oplossing voorhanden: het onderwijzen van de gluteneters. En hoe dit beter te doen dan regelmatig samen te eten en lekker te koken? Zo zie je maar: coeliakie kan mensen nader tot elkaar brengen.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944