Volg ons

Glutened

13 mei 2015

Het begint als ik in de trein zit. Buikpijn. Het neemt langzaam toe, kramp die niet weggaat als ik iets ga verzitten. Onrustig draai ik op mijn stoel – ik weet precies wat dit is. Koortsachtig ga ik na wat ik heb gegeten. Waar kan het aan liggen? Wat is het probleem? Ik kom net terug van een etentje en het restaurant had zelfs een aparte glutenvrije menukaart. Geweldig toch?

En dan weet ik het. De frietjes. Op de menukaart stond namelijk een vreemde boodschap: “ frituur is niet geschikt voor mensen met glutenallergie, wel voor mensen met glutenintolerantie”. Als coeliakieveteraan had ik moeten weten waar dit over ging en wat het probleem was. Ze begrepen het niet. Althans, niet op dit punt. Stom genoeg heb ik de cryptische tekst genegeerd en gewoon een bakje frietjes opgegeten. En daar ondervind ik nu, nog geen twee uur later, het probleem van.

Ik stap uit op het Centraal Station en zak bijna meteen in elkaar. Het lichte gevoel in mijn hoofd is zo overweldigend in combinatie met de buikpjin dat ik op mijn hurken op de vieze perronvloer ga zitten om te zorgen dat ik niet van mijn stokje ga. Mensen om me heen kijken me een beetje vreemd aan, maar het is Amsterdam dus iedereen is wel wat gewend.

De sprinter die naar mijn huis gaat – gelukkig is het maar één stop! – doet er veel te lang over. Ik sta, hang met mijn volle gewicht aan een van de palen in het middengebied. Elke keer als de trein heen en weer schudt, krimp ik in elkaar. Kippenvel op mijn armen, rillingen over mijn hele lichaam. Op zulke moment had ik zo graag willen slapen, dan voel ik tenminste geen pijn.

Thuis bel ik met zweterige handen mijn vriend. We zouden samen naar een feestje gaan, maar in dit stadium zit dat er niet in. Hij is er al, dus we spreken af dat ik thuis blijf. Ik sluit me op in de badkamer, gelukkig is er niemand anders thuis. Door het open raam in mijn kamer hoor ik de voetbalwedstrijd Nederland – Spanje. Ondanks het feit dat ik niet kijk, kan ik precies horen wat de stand is. We blijken te winnen. 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944