Volg ons

Go's en No go's

16 mei 2015

Vandaag is het de international dag van de coeliakie. Over de hele wereld wordt aandacht besteed aan het glutenvrije dieet, het diagnosticeren van coeliakie en het instureren van de horeca. In Nederland valt daarin soms nog een hele slag te slaan, maar in het buitenland zijn we hier en daar aanmerkelijk beter af. Een overzicht van de go’s en no go’s.

Go’s

Verenigd Koninkrijk – Hoe het glutenvrije dieet hier zo bekend is geworden, durf ik niet te zeggen, maar ze weten van wanten. In de landelijke supermarktketen Sainsbury’s is een apart glutenvrij schap opgenomen dat rustig drie keer zo groot is als in je plaatselijke Albert Heijn. Met tien soorten brood, twintig soorten koekjes, noedels, pasta, bier, sojasaus, pudding, taart, crackers en zelfs een aparte lading diepvriesproducten kun je er zeker van zijn dat je hier aan je trekken komt. Ook uit eten gaan is geen probleem: het horecapersoneel is uitstekend op de hoogte en als je het beleefd vraagt ook meer dan bereid om iets voor je te doen. Van tevoren even bellen kan wel handig zijn.

Italië – Is één van de grootste producenten op het gebied van glutenvrije producten. Schär, Procelli,ga zo maar door. Coeliaken krijgen hier van de overheid maandelijks een bedrag om in de kosten van hun dieet te voorzien. Glutenvrije lekkernijen haal je hier dan weer niet in de supermarkt, maar in de apotheek: het is een officieel erkende ziekte, dus glutenvrij voedsel valt onder medische noodzakelijkheden. Glutenvrij uit eten is bijna nergens een probleem. Ze zullen misschien niet overal glutenvrije pasta voor je hebben, maar iedereen weet wat je bedoelt als je zegt: “Io sono celiaco”. Senza glutine was nog nooit zo simpel!

Spanje – Met name de supermarkten doen hier geweldige dingen voor je. Bijna alle producten waar geen gluten in zitten (niet alleen de speciaal glutenvrij gefabriceerde, maar ook ‘gewone’ producten) hebben een glutenvrij label, zodat het makkelijk zoeken is. Restaurants zijn soms heel voorzichtig met kruisbesmetting (wat alleen maar goed is, maar waardoor je niet makkelijk kan eten) dus het is aan te raden om van tevoren wat goede research te doen als het gaat om uit eten gaan. Doe je dat, dan heb je binnen no time een fijn lijstje met glutenvrije adresjes waar je terecht kan.

No go’s

Frankrijk – Om een of andere reden wil coeliakie hier maar geen voet aan de grond krijgen. Mijn idee? Fransen zijn te trots om dingen aan te passen aan hun glutenbevattende menu’s. Overal willen we wel een klein beetje bloem in of op strooien, wat het voor mensen zoals jij en ik compleet oneetbaar maakt. Nu blijft Frankrijk een populaire vakantiebestemming, dus neem van tevoren genoeg eten mee als je hier een paar weekjes wil verblijven.

De lijst met no go’s is gelukkig heel kort in vergelijking met wat wél allemaal mogelijk is. Bovendien zijn nog veel meer landen (denk aan Zweden, de VS en Duitsland) prima op de hoogte van wat wel en niet kan als het om glutenvrij eten gaat. Met dagen zoals deze hopen we dat het international bewustzijn voor coeliakie nog meer wordt vergroot, zodat we straks in bijna elk restaurant in elk vakantieland zonder veel moeite wat lekkers kunnen bestellen.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944