Volg ons

Diagnose duurde 21 jaar

1 januari 2012

Tijd tussen eerste klachten en de uiteindelijke diagnose: 21 jaar. Mijn verhaal: Na een buik operatie in 1985 kreeg ik darmklachten met vaak een verstopping. Veel onderzoeken, geen resultaat. In 2002 spataderen laten behandelen, kreeg pijn in mijn botten, dat later verschoof naar mijn scheenbenen. Bloedonderzoek wees niets uit. Mijn gezondheid schommelde tussen uitgeteld zijn en het gevoel niets te mankeren. Ik kocht een loopband voor mijn conditie op pijl te houden, liep 2x per dag maar de pijn bleef ‘s nacht ondragelijk. De dokter stelde voor naar een pijnkliniek te gaan, zover is het nooit gekomen.

Op vrijdag 2 september kreeg ik een hevige diarree, de dokter gaf een dieet, zonder resultaat. Maandagochtend werd ik wakker en ontdekte dat ik in mijn ontlasting lag, ik had de hele nacht doorgeslapen. Ik werd direct naar het ziekenhuis gestuurd om uitdrogen te voorkomen, kreeg een vochtinfuus en werd daarna opgenomen. Wat hierna volgde kan ik alleen maar vernoemen. Ik heb geen enkel idee van de tijden en dagen uit die tijd.

Ik heb in twee verschillende ziekenhuizen gelegen en in beide ziekenhuizen op het I.C. doorgebracht. In het tweede ziekenhuis ging het zo slecht dat ik aan de kunstnier en dialyse-apparaat werd aangesloten. Ik weet dat mijn kinderen een keer op bezoek waren en mijn naam riepen, ik kon niet reageren. Dat was het ogenblik dat er voor mijn leven werd gevreesd. Een arts interne geneeskunde (maag, darmen en lever) werd ingeschakeld en er werd vastgesteld dat het binnenvlies van mijn dunne darm glad geworden was. Op dat moment wist men dat ik coeliakie had. Hier was niet eerder naar gekeken omdat coeliakie meestal op jongere leeftijd zich manifesteert, ik ben 79.

Na enige tijd ging mijn lichaam zelf aan het werk, ik mocht van het apparaat af. Met een aantal infusen werd ik later naar een afdeling verplaats. Daar mocht ik aan mijn dieet wennen en werd langzaam verlost van de slangetjes. Tot ieders verbazing was binnen korte tijd mijn ontlasting min of meer normaal. De grootste zorg was dat ik gebrek had aan calcium, kalium en magnesium. Toen dat aangevuld was mochten ook die slangetjes eraf en moest mijn lichaam alles zelf doen. Dat lukte, na acht weken, eind oktober, mocht ik naar huis.

Samen met de liefdevolle zorgen van artsen en verplegend personeel van het ziekenhuis, is mijn genezing mogelijk geweest.

Ik volg trouw mijn dieet, ik wil dit nooit meer meemaken.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944