Volg ons

Diagnose duurde 1 jaar

1 februari 2012

Tijd tussen eerste klachten en de uiteindelijke diagnose: 1 jaar

'Mijn vader heeft coeliakie', verteld mijn kersverse vriendje Roel. 'Coeliakie?' vraag ik, 'daar heb ik nog nooit van gehoord!'.
Na een paar weken stuiteren van verliefde vlinders en zomerzon, voel ik de energie wegstromen. Ik zal wel te druk zijn geweest! Maar de energie blijft weg; komt niet terug. Niet na rust, extra gezond eten of vroeg naar bed.
Vragen, twijfels, knokken, vechten! Ik blijf allerlei leuks doen, want dat is waar ik normaal gesproken zoveel energie van krijg.
Totdat ik na een dag als juf voor de klas enkel op de bank kan liggen; te moe om te lezen of praten met iemand.
Ik ben bang; bang voor het niet weten en lege, machteloze gevoel.
Na enkele huisarts-bezoeken & bloedonderzoek word ik doorverwezen naar een internist. Ik vertel mijn verhaal en ben bang voor onbegrip; mijn klachten lijken zo op 'stress-klachten', dat ik zelfs moeite heb ze serieus te nemen! Maar toch voel ik dat er iets niet klopt... niet goed is. De internist luistert en vertelt; 'de kans is ontzettend klein dat we iets vinden... allereerst denk ik aan stress'. Ik voel me niet begrepen.
Enkele maanden later;
'Je hebt waarschijnlijk coeliakie', hoor ik de internist zeggen. Ik denk; 'coeliakie... is dat niet hetzelfde als de vader van... JA!'. En zeg 'dat verbaasd me, u waarschijnlijk ook!'. De internist biedt zijn excuses aan. Ik ben hem dankbaar voor de relatief snelle diagnose!
Nu, een klein jaar later, voel ik me iedere dag een ietsje beter! Kijk uit naar zomerzon en nog meer energie-vlinders!

N. (v) - 27 jr - februari 2012

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944