Naar menu Naar hoofdinhoud
Glutenvrij logo Glutenvrij logo
Menu
Zoek
Inloggen Inloggen Word NCV lid
Inloggen Inloggen Word NCV lid
  • Ziek van glutenZiek van gluten
    TerugZiek van gluten
    • Overzicht
      • Uitgelicht

        Over gluten

        Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

        Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
        Symptomen en klachten

        Symptomen en klachten bij coeliakie

        Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
        Erfelijkheid

        Is coeliakie erfelijk?

        Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
        Diagnose

        Waarom is een diagnose zo belangrijk?

        Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'
    • CoeliakieCoeliakie
      Coeliakie
      • Vormen van coeliakie
      • Coeliakie in cijfers
      • Symptomen en klachten
      • Ziekteverloop
      • Erfelijkheid
      • Gerelateerde aandoeningen
      • Zin en onzin
      • Veelgestelde vragen
    • DiagnoseDiagnose
      Diagnose
      • Hoe kom ik tot de juiste diagnose
      • Belang van diagnose
      • Ik heb net de diagnose. Wat nu?
      • Familiescreening
      • Ledenvoordeel
    • BehandelingBehandeling
      Behandeling
      • Het glutenvrije dieet
      • Naar de diëtist
      • Follow-up
      • Verzekering en belasting
      • Gespecialiseerde artsen
  • Eten & drinkenEten & drinken
    TerugEten & drinken
    • Overzicht
      • Uitgelicht

        Gezond glutenvrij

        Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

        Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
        Veilig glutenvrij

        Producten met het Crossed Grain keurmerk

        Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
        Productgroepen

        Granen en alternatieven

        Lees meer over 'Granen en alternatieven'
        Gluten in non-food

        Gluten in knutselmaterialen

        Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'
    • Glutenvrij dieetGlutenvrij dieet
      Glutenvrij dieet
      • Over gluten
      • Gezond glutenvrij
      • Glutenvrij en vegetarisch
      • Naar de diëtist
      • Veelgestelde vragen
    • ProductenProducten
      Producten
      • Veilig glutenvrij
      • Veilige producten
      • Productgroepen
      • Ingrediënten
      • Non-food
    • Boodschappen doenBoodschappen doen
      Boodschappen doen
      • Etiketten lezen
      • Waar te koop?
      • Glutenvrije markt
      • Voordelen en budgettips
      • Terugroepacties
    • Buiten de deurBuiten de deur
      Buiten de deur
      • Op visite
      • Op het werk
      • Daten
      • Restaurantbezoek
      • In het buitenland
      • Ziekenhuis & apotheek
      • School & kinderactiviteiten
  • Bakken & kokenBakken & koken
    TerugBakken & koken
    • Overzicht
      • Uitgelicht

        Recept van de maand

        Yoghurt van haver

        Lees meer over 'Yoghurt van haver'
        Veelgestelde vraag

        Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

        Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
        Bakworkshop

        Wil je ook glutenvrij leren bakken?

        Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
        Keukeninrichting

        Hoe houd je je keuken glutenvrij?

        Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'
    • Zelf bakkenZelf bakken
      Zelf bakken
      • Zelf bakken
      • Bakvideo
      • Veelgestelde vragen
      • Bakkersformule
      • Reken zelf de voedingswaarden uit
    • Houd je keuken glutenvrij
    • Bakworkshops
    • Glutenvrije recepten
    • Recept van de maand
  • Jong & glutenvrijJong & glutenvrij
    TerugJong & glutenvrij
    • Overzicht
      • Uitgelicht

        Op kamp

        Goed voorbereid op kamp

        Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
        Op de middelbare school

        Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

        Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
        18-28 jaar

        Ontmoet andere jongeren met coeliakie

        Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
        6-12 jaar

        Houd je spreekbeurt over coeliakie

        Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'
    • 0-6 jaar (voor ouders)
    • 6-12 jaar6-12 jaar
      6-12 jaar
      • Op de basisschool
      • Op kamp
      • Spreekbeurt
      • Activiteiten
      • Veelgestelde vragen
    • 12-18 jaar12-18 jaar
      12-18 jaar
      • Op de middelbare school
      • Op schoolreis of kamp
      • Activiteiten
    • 18-28 jaar18-28 jaar
      18-28 jaar
      • Glutenvrij als student
      • Glutenvrij op festivals
      • Coeliactive - voor jongeren
  • Nieuws
  • Magazine
  • NCV Webwinkel
  • Podcast
  • English
  • Contact
  • Privacy- en cookieverklaring
  • Colofon en aansprakelijkheid
  • Glutenvrije lijn
  • Ziek van gluten
  • Eten & drinken
  • Bakken & koken
  • Jong & glutenvrij
  • Nieuws
Wat is gluten?

Wat is gluten?

Wanneer je coeliakie hebt, wordt er door de inname van gluten een auto-immuunreactie in de darmen uitgelokt en zorgt gluten voor ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm. Gluten moet dus vermeden worden. Maar wat is gluten?

Lees verder
Wanneer is iets glutenvrij?

Wanneer is iets glutenvrij?

Een product mag glutenvrij worden genoemd als de hoeveelheid gluten minder dan 20 mg gluten per kg product is (ook wel genoemd: onder de 20 ppm: parts per million). Dit is vastgelegd in de wet.

Lees verder
Wat zijn sporen van gluten?

Wat zijn sporen van gluten?

Sinds 1 januari 2024 zijn er belangrijke allergenenregels opgesteld voor fabrikanten. Deze regels gaan over het voorkomen van kruisbesmetting en het vermelden van een risico op het etiket. Deze waren er eerder niet. Fabrikanten krijgen tot 1 januari 2026 de tijd om alles op orde te maken. Dit betekent dat we te maken krijgen met een overgangsperiode, de periode van 1-1-2024 tot 1-1-2026.

Lees verder
Wat is kruisbesmetting?

Wat is kruisbesmetting?

Kruisbesmetting kan plaats vinden tijdens het productieproces, maar ook gewoon in de eigen keuken.

Lees verder
Wat is glutenstapeling?

Wat is glutenstapeling?

Als je te veel producten eet die nog een kleine hoeveelheid gluten bevatten kan de totale hoeveelheid gluten die je binnenkrijgt bij elkaar opgeteld te veel zijn. Hoe erg is dat?

Lees verder
Kruisbesmetting onderzoeken

Kruisbesmetting onderzoeken

We doen een reeks van onderzoeken naar kruisbesmetting in de keuken. De resultaten delen we in het Glutenvrij Magazine en hier.

lees verder
Bestaat de glutenpil?

Bestaat de glutenpil?

Er zijn verschillende soorten spijsverteringsenzymen op de markt, waarvan de producenten claimen dat de tabletten gluten afbreken in de maag. We leggen graag uit hoe het zit en wat belangrijk is om te weten.

Lees verder
Per ongeluk gluten gegeten, wat nu?

Per ongeluk gluten gegeten, wat nu?

Het gebeurt vast wel eens, je hebt per ongeluk toch gluten gegeten. Wat nu?

Lees verder

Word ook NCV-lid

Dan profiteer jij ook van alle voordelen!

Word ook NCV-lid Direct lid worden
  • Ziek van gluten
  • Eten en drinken
  • Bakken en koken
  • Jong & glutenvrij
  • Nieuws
  • Community
  • Glutenvrij Magazine
  • NCV webwinkel
  • Contact
  • Privacy- en cookieverklaring
  • Colofon en aansprakelijkheid
  • Glutenvrije lijn
Facebook Youtube Instagram Spotify LinkedIn NCV.nl Glutenscreen.nl Coeliactive.nl
NCV logo © 2025 Nederlandse Coeliakie Vereniging