Volg ons
Bent u arts?

Bent u arts?

Bent u arts, dan bent u in uw praktijk vast al eens iemand  tegengekomen met coeliakie, dermatitis herpetiformis of glutensensitiviteit. Het aantal mensen die niet tegen gluten kunnen neemt sterk toe. Naar schatting hebben in Nederland alleen al zo’n 170.000 mensen coeliakie. De meeste van hen, zo’n 135.000, weten nog niet dat ze coeliakie hebben. Van de mensen die het wel weten, zijn de meeste aangesloten bij de NVC, ruim 18.000. Dat is het topje van de ijsberg.

Strikt glutenvrij
Mensen met coeliakie (en dermatitis herpetiformis) volgen een strikt glutenvrij dieet. Niet voor even, maar levenslang. Het glutenvrije dieet komt heel precies. Want eet iemand met coeliakie toch gluten, al is het maar een heel klein beetje, dan beschadigt het slijmvlies van de dunne darm onmiddellijk.

Gluten

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in verschillende graansoorten zoals tarwe (waaronder spelt en khorasan tarwe), rogge en gerst (gort). Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Het zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier. Haver is vaak gecontamineerd (besmet) en daardoor ook niet zonder meer veilig te gebruiken in een glutenvrij dieet, lees hier meer over haver.

Informatie over Coeliakie

Hier treft u relevante informatie over coeliakie


Voor aanvullende vragen over coeliakie en het glutenvrije dieet, kunt u ons bellen of mailen:

  • Telefoon: 035 - 6954003 (maandag, dinsdag en donderdag van 9.00 uur tot 12.00 uur) of mail naar dietist@glutenvrij.nl.
  • E-mail: info@glutenvrij.nl (voor bestellingen en het toesturen van informatie)

 

Leestip!

In Huisarts & Wetenschap verscheen een artikel over "Coeliakie komt vaker voor dan u denkt!"

Lees hier het artikel

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden  

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.