Volg ons
Ben je diëtist?

Ben je diëtist?

Ben je diëtist, dan is de kans groot dat je vroeg of laat cliënten krijgt met coeliakie, dermatitis herpetiformis of glutensensitiviteit (NCGS). De enige behandeling voor deze chronische ziekten is het volgen van een strikt glutenvrij dieet. Mensen met glutensensitiviteit hebben geen coeliakie, maar reageren wel goed op een glutenvrij dieet.

Het aantal mensen met glutenintolerantie en glutensensitiviteit neemt sterk toe. Naar schatting hebben in Nederland zo’n 160.000 mensen coeliakie. De meeste van hen, zo’n 135.000, weten dat nog niet. Van de mensen die het wel weten, zijn de meeste aangesloten bij de NCV, ruim 18.000. Met de toename van het aantal mensen dat intollerant of sensitief is voor gluten, zal ook het aantal diëtistbezoeken toenemen.

CBO-Richtlijn

In de CBO-richtlijn is de aanbeveling dat kinderen en volwassenen binnen 6-9 maanden na de diagnose 3-5 maal een bezoek brengen aan een ter zake deskundige diëtist. De patiënt heeft dan behoefte aan uitleg over coeliakie, het (belang van het) glutenvrije dieet, toegestane en niet-toegestane producten, etikettering van voedingsmiddelen, de verkrijgbaarheid van glutenvrije producten en volwaardigheid van de voeding.

Vanaf één jaar na de diagnose is het verstandig als de patiënt nog eens per 1 tot 2 jaar een bezoek brengt aan een diëtist. De nadruk ligt dan op informatie over de nieuwste inzichten en evaluatie van dieettrouw en de volwaardigheid van de voeding. De CBO-Richtlijn is mede ontwikkeld door de NCV.

Welkom bij de NCV!

Natuurlijk kun je ook gebruikmaken van onze expertise. Wij heten je graag welkom als donateur. Je kunt als donateur terugvallen op de expertise van onze diëtist en de Wetenschappelijke Advies Raad. Bovendien heb je als donateur toegang tot een uitgebreide database met inhoudelijk en wetenschappelijke artikelen. Bij aanmelding ontvang je automatisch vier maal per jaar het Glutenvrij Magazine. 

Diëtistennetwek NCV

Je ook lid worden van ons netwerk van gespecialiseerde diëtisten. Voor als je je wilt specialiseren in coeliakie en het glutenvrije dieet. Wij bevelen deze diëtisten aan bij onze leden! Heb je interesse in ons NCV Diëtistennetwerk NCV? Kijk bij voordelen en voorwaarden.

Meer informatie?

Netwerk van gespecialiseerde diëtisten

NCV heeft een netwerk van diëtisten die specialist zijn in het glutenvrij dieet. Deze diëtisten bevelen wij aan bij onze leden.

Meer weten over de voordelen en de voorwaarden van het lidmaatschap?

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002


Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE