Volg ons

Ben je diëtist?

Ben je diëtist, dan is de kans groot dat je vroeg of laat cliënten krijgt met coeliakie, dermatitis herpetiformis of glutensensitiviteit. Dermatitis herpetiformis ontstaat net als coeliakie door een intolerantie voor gluten. Niet iedereen met coeliakie heeft dermatitis herpetiformis. Maar omgekeerd heeft wel vrijwel iedereen met dermatitis herpetiformis beschadigingen in de dunne darm. De enige behandeling voor deze chronische ziekten is het volgen van een strikt glutenvrij dieet. Mensen met glutensensitiviteit hebben geen coeliakie, maar reageren wel goed op een glutenvrij dieet.

794915355 492cbd764a b e1431866744320
Het aantal mensen met glutenintolerantie en glutensensitiviteit neemt sterk toe. Naar schatting hebben in Nederland zo’n 160.000 mensen coeliakie. De meeste van hen, zo’n 135.000, weten dat nog niet. Van de mensen die het wel weten, zijn de meeste aangesloten bij de NCV, zo’n 17.000. Met de toename van het aantal mensen dat intollerant of sensitief is voor gluten, zal ook het aantal diëtistbezoeken toenemen.

CBO-Richtlijn

In de CBO-richtlijn is de aanbeveling dat kinderen en volwassenen binnen 6-9 maanden na de diagnose 3-5 maal een bezoek brengen aan een ter zake deskundige diëtist. De patiënt heeft dan behoefte aan uitleg over coeliakie, het (belang van het) glutenvrije dieet, toegestane en niet-toegestane producten, etikettering van voedingsmiddelen, de verkrijgbaarheid van glutenvrije producten en volwaardigheid van de voeding.

Vanaf één jaar na de diagnose is het verstandig als de patiënt nog eens per 1 tot 2 jaar een bezoek brengt aan een diëtist. De nadruk ligt dan op informatie over de nieuwste inzichten en evaluatie van dieettrouw en de volwaardigheid van de voeding. De CBO-Richtlijn is mede ontwikkeld door de NCV.

Welkom bij de NCV!

Natuurlijk kun je ook gebruik maken van onze expertise. Wij heten je graag welkom als donateur. Je kunt als donateur terugvallen op de expertise van onze diëtist en de Medische Advies Raad. Bovendien heb je als donateur toegang tot ene uitgebreide database met inhoudelijk en wetenschappelijke artikelen. Bij aanmelding ontvang je automatisch vier maal per jaar het Glutenvrij Magazine. Meld je nu online aan.

Heb je vragen?

Heb je een vraag over coeliakie of het glutenvrije dieet, dan kun je contact opnement met onze diëtist:

Diëtistennetwek NCV

Naast donateurschap kun je ook lid worden van ons netwerk van gespecialiseerde diëtisten. Voor als je je wilt specialiseren in coeliakie en het glutenvrije dieet. Wij bevelen deze diëtisten aan bij onze leden!  
Een voorwaarde om lid te kunnen worden van dit netwerk is het volgen van de geaccrediteerde basisscholing, het opdoen van ervaring en het donateurschap van de NCV.  
De scholing wordt meerdere malen per jaar aangeboden bij voldoende deelnemers. Ervaring kan worden opgedaan door met een aantal consulten van reeds ervaren diëtisten uit ons netwerk mee te lopen. Naast de scholing is er voor leden van het Diëtistennetwerk NCV ook een besloten Kenniscentrum beschikbaar met samenvattingen van wetenschappelijke artikelen over coeliakie, glutensensitiviteit en het glutenvrij dieet. Ook krijg je als lid van ons netwerk regelmatig een bijeenkomst casuïstiek bespreking aangeboden.

Meer lezen over het lidmaatschap van het Diëtistennetwerk NCV? Kijk bij voordelen en voorwaarden.

Kijk ook naar het overzicht van aangesloten diëtisten. Mocht je interesse hebben in ons netwerk, neem dan contact op met onze eigen diëtist en coördinator van het Diëtistennetwerk NCV via dietist@glutenvrij.nl.

Informatie over coeliakie, het glutenvrije dieet en NCV

 

 

 

Netwerk van gespecialiseerde diëtisten

NCV heeft een netwerk van diëtisten die specialist zijn in het glutenvrij dieet. Deze diëtisten bevelen wij aan bij onze leden.

Meer weten over de voordelen en de voorwaarden van het lidmaatschap?

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden  

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.