Volg ons
Werkt u in de horeca?

Werkt u in de horeca?

Werkt u in de horeca, dan heeft u vast al eens een klant gehad met coeliakie of glutensensitiviteit (NCGS). Deze klant kan mag zijn of haar hele leven geen gluten eten. Dit aantal neemt sterk toe. Naar schatting hebben in Nederland alleen al zo'n 170.000 mensen coeliakie. De meeste van hen, zo’n 135.000, weten nog niet dat ze coeliakie hebben. Van de mensen die het wel weten, zijn de meeste aangesloten bij de NCV, zo’n 18.000. Dat is het topje van de ijsberg. De aankomende jaren zal de vraag naar glutenvrije maaltijden in de horeca naar verwachting fors toenemen.

Strikt glutenvrij

Mensen met coeliakie, NCGS en dermatitis herpetiformis volgen een strikt glutenvrij dieet. Niet voor even, maar levenslang. Het glutenvrije dieet komt heel precies. Want eet iemand met coeliakie gluten, al is het maar een heel klein beetje, dan beschadigt de dunne darm onmiddellijk. 

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe (waaronder spelt en khorasan tarwe), rogge en gerst (gort). Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Het zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier. Haver is vaak gecontamineerd (besmet) en daardoor ook niet zonder meer veilig te gebruiken in een glutenvrij dieet, lees hier meer over haver.

Glutenvrij uit eten!

In de meeste restaurants is het met wat aanpassingen mogelijk om glutenvrij te eten. Wij adviseren onze leden om altijd vooraf contact op te nemen met de kok of het hoofd van het bedienend personeel.

Neemt u de moeite om een glutenvrij menu te bereiden, dan vraagt dat om extra aandacht van u en uw collega’s. Bij de inkopen, het bereiden én bij het serveren van de maaltijden. Daarvoor alvast dank!
Past het glutenvrije dieet niet in uw keuken, of wilt u geen risico’s nemen, dan kunt u mensen doorverwijzen naar één van de restaurants met het logo Lekker Glutenvrij. Zie hier voor het overzicht van de deelnemende restaurants. Of verwijs ze door naar Horecaad, een website met glutenvrije restaurantrecensies. 

Horeca Alliantie Glutenvrij

Horeca Alliantie Glutenvrij

Bij de Horeca Alliantie Glutenvrij van de Nederlandse Coeliakie Vereniging zijn restaurants aangesloten waar je lekker en veilig glutenvrij kunt eten. Deelnemende restaurants zijn te herkennen aan het deursticker Lekker Glutenvrij. 

Heeft u ook belangstelling om u bij onze Horeca Alliantie aan te sluiten? Kijk dan voor meer informatie bij Horeca Alliantie Glutenvrij.

Verwacht u een glutenvrije gast?

Dan hebben we voor u alvast een paar tips

  • Loop samen met uw gast het menu door en bespreek welke gerechten glutenvrij zijn of welke u glutenvrij kunt maken.
  • Met onze NCV Horecarichtlijn voor glutenvrije maaltijden hebben u en uw werknemers snel inzicht in de mogelijkheden van glutenvrij koken. De eerste keren kost dit iets meer tijd. 
  • Instrueer niet alleen het keukenpersoneel, maar ook de werknemers in de bediening en eventueel receptiepersoneel. Veel fouten worden bij het serveren gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn: men voegt als service aan tafel croutons toe aan de soep, men legt een wafel op het ijsje, men legt een koekje bij de koffie of men vermengt gewoon brood met glutenvrij brood.
  • Het is belangrijk dat uw werknemers weten dat mensen met een glutenintolerantie gevoelig kunnen zijn voor elke besmetting. Dit vraagt om alertheid bij zowel het keukenpersoneel als ook van het bedienend personeel.
  • Lees ook Glutenvrije dieetinformatie (over het maken van glutenvrije maaltijden)

 

Contact

Heeft u een vraag over coeliakie en het glutenvrij dieet? Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze diëtist via dietist@glutenvrij.nl of 035-6954003 (van maandag, dinsdag en donderdag van 9.00 uur tot 12.00 uur).

Al uw overige vragen over de horeca-alliantie kunt u mailen naar: horeca@glutenvrij.nl.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002


Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE