Volg ons
Glutenvrij boodschappen doen!

Glutenvrij boodschappen doen!

Waar koop ik glutenvrije artikelen?

Glutenvrij boodschappen doen

Het aantal mensen met glutenintolerantie of glutensensitiviteit neemt sterk toe. Het voordeel van deze toename is dat er steeds meer glutenvrije producten op de markt komen op steeds meer verkooppunten.

Waar koop ik glutenvrije dieetartikelen?

U kunt terecht in supermarkten, natuurvoedingswinkels, kleinere winkels en bij het groeiend aantal webwinkels en postorderbedrijven. En natuurlijk ook op de markten van de NCV zelf.

Supermarkten

Glutenvrije dieetproducten zijn meestal te vinden in het schap met dieetproducten. Daar waar u bijvoorbeeld ook de suikervrije producten ziet. Het assortiment is relatief klein. Vaak worden enkele artikelen van een of enkele merken verkocht. In de meeste supermarkten is ook diepgevroren brood, cake en bijvoorbeeld pizza te koop. U kunt hiernaar vragen bij de broodafdeling. Let wel goed op de prijs. De prijsverschillen tussen supermarkten, en dan ook nog per regio, kunnen groot zijn. 

Markten van de NCV

De Nederlandse Coeliakie Vereniging organiseert regelmatig regionale en interregionale glutenvrije markten. De markten worden druk bezocht. Er zijn heel veel merken en producten aanwezig. U kunt er producten proeven. En natuurlijk kunt u er terecht voor advies. Wilt u weten wanneer er bij u in de buurt een markt is? Kijk dan op onze activiteitenkalender.

Kleinere winkels

Bij reformwinkels, natuurvoedingswinkels, gezondheidswinkels, drogisterijen en dergelijke is het assortiment doorgaans groter dan in de supermarkt.

 

Brood en banket van de bakker

Een verhoogd risico op besmetting met gluten vindt u op plaatsen waar veel met bloem en meel wordt gewerkt, zoals in een bakkerij. Glutenvrij brood en banket van de bakker wordt vaak in dezelfde omgeving geproduceerd als glutenbevattend brood. Vraag uw bakker wat de risico’s zijn.

Tips

U kunt kijken in ons kwartaalblad Glutenvrij Magazine of bij de leveranciers die voordeel bieden op onze website. Een aantal keer per jaar organiseren wij glutenvrije markten. Leuk, lekker en leerzaam. U kunt ook zelf op zoek gaan naar tips en ervaringen. Door het intypen van zoekwoorden als ‘glutenvrije producten’ en ‘dieetartikelen’ bij een zoekmachine is veel informatie te vinden over de verschillende merken glutenvrije producten, de verkrijgbaarheid en webwinkels die glutenvrije producten verkopen. Kijk ook eens op de coeliakie.startpagina.nl voor nuttige tips en links naar diverse glutenvrije merken.

Veel glutenvrije merken

In Europa zijn ongeveer vijftig fabrikanten met een eigen merk voor kant-en-klare glutenvrije dieetartikelen. Zij produceren onder meer brood, gebak, delicatessen en bakmixen. De fabrikanten mogen op de verpakking vermelden dat de producten glutenvrij zijn, mits deze onder de Europese norm van 20 mg/kg gluten vallen. Ze moeten gebruikmaken van speciale productieruimtes waar alleen glutenvrije producten worden gemaakt en verwerkt.

De prijs van glutenvrije producten is soms wel driemaal zo hoog zijn als de prijs van glutenbevattende producten. De prijzen verschillen tussen merken en tussen winkels. Vergelijken loont, ook voor glutenvrije artikelen! Voldoende concurrentie en marktwerking is nodig om redelijke prijzen te waarborgen.

Laatst bijgewerkt op 23 november 2016.

 

Veilig Glutenvrij. Let op het keurmerk!

Veilig Glutenvrij. Let op het keurmerk!

Of een product glutenvrij is, kun je lezen op het etiket of de verpakking. Het glutenvrij symbool (doorgestreepte aar) geeft je extra zekerheid dat het product veilig is. De NCV geeft dit internationaal erkende kwaliteitskeurmerk in licentie uit aan producenten die voldoen aan alle door ons gesteld eisen voor veilig glutenvrij eten. Lees verder.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden  

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.