Volg ons
Geen eten, wel gluten

Geen eten, wel gluten

Dat gluten in brood en koekjes zit, spreekt voor zich. Maar dat het ook bijvoorbeeld in medicijnen, zonnebrandcrème, cosmetica, lijm en kritt kan zitten, daar sta je niet één, twee, drie bij stil. De gluten in deze producten zijn schadelijk als ze via de mond in de darm terechtkomen. Gluten worden niet opgenomen door de huid.

Medicijnen

Vrijwel ieder geneesmiddel bestaat naast de werkzame stof uit een aantal hulpstoffen. En hoewel het gebruik van tarwezetmeel wordt ontmoedigd, wordt deze stof soms nog steeds als vulmiddel gebruikt.

Het is daarom belangrijk dat jouw apotheker op de hoogte is dat je coeliakie hebt, zodat hij of zij bij ieder geneesmiddel dat je krijgt voorgeschreven kan controleren of het tarwezetmeel bevat. 

Geef het altijd door aan je apotheek dat je geen gluten mag. Het is voor apothekers namelijk mogelijk om patiënten met coeliakie in het apotheekinformatiesysteem te labelen met de contra-indicatie ‘coeliakie’. Stel dat je arts per ongeluk een medicijn met gluten voorschrijft, dan krijgt de apotheekmedewerker een melding dat het geneesmiddel gluten bevat.  

Er zijn twee verschillende soorten meldingen: een voor medicijnen met tarwezetmeel, en een voor medicijnen met zetmeel van onbekende oorsprong. Voor die laatste geldt dat we alleen weten dat er zetmeel inzit, maar niet of het tarwezetmeel is. 

De apotheker is bij het vastleggen van de aanwezigheid van zetmeel afhankelijk van de informatie van de fabrikant van het medicijn. Het kan ook voorkomen dat de fabrikant doorgeeft dat er geen zetmeel meer in hun product zit, maar dat er nog ‘oude’ medicijnen in omloop zijn waar nog wel zetmeel in zit.

Wij adviseren patiënten daarom altijd de bijsluiter te controleren voor de exacte samenstelling van het betreffende geneesmiddel !

Wil je zelf controleren of er gluten in zit?

Als je zelf wilt nagaan of je medicijn gluten bevat, ga je naar de Geneesmiddeleninformatiebank. Je kunt op productnaam zoeken en dan de samenstelling en hulpstoffen van het medicijn controleren op gluten.

Inhalatie en infuus

In tegenstelling tot orale medicatie (via de mond), zijn medicijnen die per inhalatie of infuus worden toegediend altijd glutenvrij.  

Bijwerking?

Wanneer je een bijwerking van een medicijn ondervindt, kun je dit melden bij Lareb

Zonnebrandcrème

’Moeten zonnebrandcrèmes met gluten vermeden worden?’, is een vaak gestelde vraag in de vakantieperiode. Nee, dat hoeft niet. Gluten levert voor mensen met coeliakie alleen een gevaar op als het in de mond komt. Op de huid richt gluten geen schade aan.

Voor gewone zonnebrandcrème geldt dat voorzichtig smeren op het gezicht (zodat het niet op of in de mond komt) en handen wassen na het aanbrengen voldoende is. Als je het risico dan toch te groot vindt, kun je kiezen voor glutenvrije zonnebrandcrème. Net als bij voeding is ook op cosmeticaproducten de vermelding van de ingrediënten verplicht.

Voor cosmetica wordt daarbij gebruik gemaakt van zogenaamde INCI-namen. INCI staat voor: International Nomenclature Cosmetic Ingredient, oftewel Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten. Met deze namenlijst kan je dus ook in het buitenland checken wat er in je zonnebrandcrème en andere cosmetica zit. Als je een naam van onderstaande lijst in de ingrediëntendeclaratie van de zonnebrandcrème ziet, weet je dat er gluten in zit.

Algemeen
Hydroxypropyltrimonium hydrolyzed vegetable protein
Steardimonium hydroxypropyl vegetable protein
Gliadin

Tarwe
Stoffen met Triticum vulgare in de naam
Stoffen met Wheat in de naam

Gerst
Hordeum vulgare
Hordeum distichon (extract)

Rogge
Secale cereale

Haver
Avena sativa
Hydrolyzed oat protein
Potassium Cocoyl hydrolyzed oat protein
Potassium Palmitoyl hydrolyzed oat protein
Hydroxypropyltrimonium hydrolyzed vegetable protein
Steardimonium hydroxypropyl vegetable protein 

Gluten in potloden? Waar dan?

Potloden klein 2Al vele jaren is het advies alert te zijn op de aanwezigheid van gluten in potloden. Dit leidt bij veel crècheleidsters, docenten en ouders van kinderen met coeliakie of NCGS  tot het vervangen van de tot dan toe aanwezige potloden door een variant waar duidelijk “glutenvrij” op staat. Wat is dan het bestanddeel van potloden dat zou kunnen wijzen op de aanwezigheid van gluten?”. Waar is dit advies op gebaseerd? Wij zochten het uit.

Een (kleur)potlood bestaat uit een houten omhulsel met een (kleur)stift erin. Het omhulsel is het grootste gedeelte en bevat geen gluten. Het potloodje zelf (de stift die in dit houten omhulsel zit) is gemaakt van een mengsel van was of hars, pigment, vulstof (kalk of talk) en een beetje bindmiddel. Je zou denken dat dit bindmiddel dan het eventuele glutenbevattende ingrediënt is. Maar dit bindmiddel is meestal cellulose of Arabische gom. Glutenvrij dus.

We hebben meerdere fabrikanten (BIC, Bruynzeel, STAEDTLER, Royal Talens) van potloden benaderd met de vraag “welk ingrediënt in een potlood duidt op de aanwezigheid van gluten?”. Maar geen enkele fabrikant kon deze vraag beantwoorden. Sterker nog, álle benaderde fabrikanten geven aan “wij weten het niet, want al onze producten zijn glutenvrij!”. De NCV heeft geen enkele fabrikant kunnen vinden die werkt met een glutenbevattend ingrediënt om zijn potloden te fabriceren.

Al met al lukt het ons dus niet om een potlood te vinden mét gluten. Bovendien: als het stiftje van een potlood wel gluten bevat, dan zou je het houten omhulsel van het potlood helemaal kapot moeten kauwen om bij het stiftje te komen.  Op basis van dit onderzoek is er vooralsnog geen andere conclusie mogelijk dan dat de meest verkochte potloden in Nederland geen gluten bevatten.

Knutselmaterialen

Lijm, vingerverf en krijt kunnen ook gluten bevatten. Gluten kan dan via de handen in de mond terechtkomen. Het is dus belangrijk glutenvrije materialen aan te schaffen. Download de lijst met glutenvrije knutselmaterialen in het NCV-Kenniscentrum

Advies: Als je twijfelt of bepaalde knutselmaterialen geschikt zijn voor kinderen met coeliakie, neem dan contact op met de fabrikant of met onze diëtist via dietist@glutenvrij.nl.

Gluten in wegwerpservies

Gelukkig worden er meer en meer inspanningen verricht om de hoeveelheid plastic die we met zijn allen gebruiken terug te dringen. Zo zien we steeds vaker wegwerpservies dat gemaakt is van 100% biologisch afbreekbaar materiaal. Meestal is dat gemaakt van bamboe, of van zogenaamd PLA: een laagje van melkzuur gemaakt uit maiszetmeel of suikerbiet. Een goede trend zou je zeggen.

Maar voor mensen met coeliakie of glutensensitiviteit is het nu toch oppassen: er zijn wegwerp drinkbekers, bordjes, bestek en kommetjes op de markt die gemaakt zijn van tarwezemelen. Er is geen onderzoek gedaan naar het risico van deze producten voor een coeliakiepatiënt, maar de kans dat er gluten van het servies in je mond terecht komen lijkt ons aanzienlijk.

De strorietjes van straw by straw zijn wel getest in een laboratorium. De hoeveelheid gluten bleef onder de 5 ppm. Dat betekent niet dat alle producten, zoals biologisch bestek, glutenvrij zijn. Ook hier geldt: Het blijft opletten zonder het glutenvrije keurmerk.

Gluten in zeep

In sommige handzeep zit gluten, onder andere bij de Efteling en soms ook in bioscopen. Het gaat om de stof triticum vulgare of om gerst. Indien je niet zeker weet of de zeep bij zo’n buitenshuize gelegenheid glutenvrij is, kan je beter je handen alleen met water wassen. Glutenproteinen zijn dan wel niet oplosbaar in water, maar je kunt ze natuurlijk wel van je handen afspoelen. Daar is zeep niet perse voor nodig. Daarna zou je eventueel een desinfecterende handgel kunnen gebruiken, maar dat is puur om de bacteriën te doden (niet de gluten). Wel zo lekker na toiletbezoek.

Cosmetica

Bij de productie van make-up, lippenbalsem, gezichtscrèmes, shampoos en dergelijke worden wel eens minimale hoeveelheden glutenbevattende granen gebruikt. De kans echter dat dat leidt tot beschadigingen in de darm is minimaal. Het komt voor dat er desondanks een overgevoeligheidsreactie optreedt, meestal op de huid. Dit heeft geen relatie met coeliakie. Raadpleeg je huisarts of een dermatoloog.

Wil je zelf controleren of er gluten in zit?

Op de website van de Nederlandse Cosmetica Vereniging kan je een lijst downloaden met ingrediënten van cosmetica. 

Tandpasta, postzegels en enveloppen

Normale tandpasta is altijd glutenvrij. Speciale anti-rokers en kleefpasta's voor kunstgebitten kunnen echter wel gluten bevatten. Plakmiddel op postzegels en enveloppen is glutenvrij.

Fluor

Soms laat de tandarts een kind fluor happen. Het is erg onwaarschijnlijk dat er gluten in fluor zit. Kijk voor de uitgebreide informatie hierover bij de meest gestelde vragen.

 

Word je ook lid?

De voordelen op een rij:

  • Welkomspakket
  • 4x per jaar Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met ledenpas 
  • en nog veel meer...
Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944