Volg ons
Zorgverzekering en het glutenvrij dieet

Zorgverzekering en het glutenvrij dieet

De kosten van een glutenvrij dieet worden over het algemeen niet vergoed door zorgverzekeraars. Dieetproducten, zoals bijvoorbeeld glutenvrij brood of suikervrije jam worden gezien als voeding die er hetzelfde uitziet als een normaal product en die uitsluitend chemisch van samenstelling is gewijzigd.

Let op: verzekeraars vergoeden wel dieetpreparaten. Een dieetpreparaat is voeding waarvan zowel de vorm als de chemische samenstelling zijn gewijzigd.

Wij hebben hieronder een aantal tips voor je op een rij gezet die je helpen om de ziektenkosten te beheersen.

Collectieve ziektekostenverzekering

Ben je lid van de Nederlandse Coeliakie Vereniging, dan kan je gebruikmaken van een collectief aanbod met korting van zorgverzekeraar VGZ. Daarnaast wordt €25,- per jaar van het NCV-lidmaatschap vergoed. Dit geldt voor alle leden van de NCV met een aanvullende verzekering. Lees meer over de VGZ Collectieve Zorgverzekering op www.vgz.nl. In vergelijking met vorig jaar is er veel veranderd, zo is de dieetvergoeding komen te vervallen.

Ook Zilveren Kruis heeft een collectieve zorgverzekering voor leden van de NCV. Zij geven korting op de basisverzekering en de aanvullende verzekering. Kijk voor meer informatie op de website van Zilveren Kruis: www.zk.nl.

Vergoeding lidmaatschap NCV door zorgverzekeraar?

Veel zorgverzekeraars vergoeden het lidmaatschap van een patiëntenorganisatie eenmalig of jaarlijks via een aanvullende verzekering, mits de patiëntenvereniging lid is van een koepelorganisatie. De NCV is lid van de koepelorganisatie Ieder(in). 

Controleer hier jouw polis om te zien of dit ook voor jou geldt in 2020. Aan dit overzicht kunnen geen rechten jegens de NCV worden ontleend. 

Het bewijs van inschrijving voor 2020 staat eind januari in Mijn NCV. Je kunt je bewijs van inschrijving 2019 via Mijn NCV downloaden en opsturen naar jouw zorverzekeraar. Daarvoor moet je eerst inloggen. Het kan zijn dat er aanvullende eisen zijn van de zorgverzekeraar, zoals een medische verklaring van jouw arts. Wij hebben op deze eisen geen zicht en dat kan ook per jaar en per verzekering verschillen.

Hoe krijg ik mijn geld terug?

In een paar simpele stappen leggen we uit hoe je je geld terug kan krijgen.

Stap 1 – check of je aanvullend verzekerd bent
Stap 2 – controleer op deze lijst of jouw zorgverzekeraar erbij staat
Stap 3 – zo ja, ga naar Mijn NCV en log in
Stap 3a – Weet je je wachtwoord niet meer? Kijk dan hier hoe je een nieuw wachtwoord kunt aanvragen. 
Stap 4 – Download in Mijn NCV het bewijs van inschrijving 2018 en misschien ook nog die van vorige jaren.
Stap 5 - Als je toch in mijn NCV bent, wil je dan direct even kijken of al je gegevens goed zijn? Die kan je daar zelf aanpassen. Handig he?
Stap 6 - Stuur het bewijs van inschrijving op naar je zorgverzekeraar
Stap 7 - Ontvang het geld op je rekening!

Kan een zorgverzekeraar mij weigeren?

Kan een zorgverzekeraar een cliënt weigeren of de premie verhogen als hij of zij al gediagnosticeerd is met coeliakie?

Voor de basisverzekering hebben alle zorgverzekeraars een acceptatieplicht. Voor wat betreft de aanvullende verzekering geldt deze acceptatieplicht niet. Verzekeraars zijn vrij om eventueel een medische verklaring op te vragen.
Meestal gebeurt dit voor een Luxe Tandartsverzekering. Voor wat betreft de premie-aanpassing zal nooit naar 1 verzekerde worden gekeken. Er spelen meerdere factoren mee bij een premie-bepaling.

Info over coeliakie en verzekeringen

Coeliakie is deels een erfelijke ziekte. Wil jij weten hoe zit het met erfelijke ziektes en verzekeren zoals de basisverzekering, levens- en/of arbeidsongeschiktheidsverzekeringen etc. En hoe zit het met aanvullende verzekeringen en medische keuringen? Bij het Erfocentrum kun je terecht voor deze vragen: www.erfelijkheid.nl

Naheffing eigen risico

Patiënten krijgen tot hun verbazing soms te maken met een naheffing van het eigen risico. Voor bijvoorbeeld 2016 krijgen ze een rekening voor een behandeling in 2017. Dat heeft te maken met het begin van het behandeltraject. 

Op Zorgwijzer staat duidelijk uitgelegd hoe het komt dat er bij een doorlopende behandeling een naheffing van het eigen risico van toepassing kan zijn. 

Vergoeding voor cursussen

Leden van de NCV kunnen recht hebben op een vergoeding van bijvoorbeeld een bakworkshop. Bij sommige verzekeraars vallen die vergoedingen onder preventie o.a. voor "Cursussen die erop gericht zijn te leren omgaan met een ziekte en/of aandoening". De vergoeding zit niet in de basisverzekering. Wellicht ook uw eigen verzekeraar. U kunt dit zien in de polis.

Zorgverzekeringen vergelijken

  • Op de website van de overheid, Consuwijzer, staat een stappenplan om u te helpen verschillende zorgverzekerigen te vergelijken. 
  • Ook de consumentenbond heeft een zorgvergellijker ontwikkeld die het makkelijker maakt een zorgverzekering te kiezen.
  • Of kijk op de zorgverzekeringslijn. Dit is een onafhankelijke site met veelgestelde vragen van consumenten.

Krijg jij je lidmaatschap terug van de zorgverzekeraar?

Vanaf eind januari 2020 kun je je bewijs van inschrijving/factuur 2020 via Mijn NCV downloaden. Dit kun je gebruiken om, indien op jou van toepassing, je lidmaatschap van de NCV terug te vragen bij je zorgverzekeraar. Kijk hier of je verzekering dit vergoedt. Ook het bewijs van inschrijving 2018 & bewijs van inschrijving 2019 kun je daar nog vinden.

Word je ook lid?

De voordelen op een rij:

  • Welkomspakket
  • 4x per jaar Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met ledenpas 
  • en nog veel meer...
Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944