Volg ons
Wat is een glutenvrij dieet?

Wat is een glutenvrij dieet?

Welke producten kun je eten en welke niet bij een glutenvrij dieet? Gebruik onze handige tabel (en laat 'm bij jou thuis bezorgen).

NB: Als je vermoedt dat je coeliakie hebt/ glutenintolerant bent, ga dan eerst naar de dokter. De diagnose kan alleen gesteld worden, als je nog gluten eet. 

Wel eten

De van nature glutenvrije (onbewerkte) voedingsmiddelen kun je rustig eten. Dit zijn: aardappelen, (zilvervlies)rijst, peulvruchten, maïs, quinoa, gierst, boekweit, soja, groenten, fruit, vlees, gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren. Ook eieren, melkproducten, kaas, olie, roomboter, zijn geschikt om te gebruiken.

Niet eten

Wie glutenintolerant is, moet een glutenvrij dieet volgen. Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe (waaronder spelt en khorasan tarwe), rogge en gerst (gort). Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Daarom moeten deze granen vermeden worden.

Raadpleeg onze handige glutenvrijtabel


 

Altijd glutenvrij

Risicoproducten

Bevat gluten

Granen en alternatieven Onbewerkt: boekweit, quinoa, mais, rijst, gierst, amarant, sorghum, teff, polenta, tapioca, johannesbroodpitmeel, kastanje, soja, maizena, peulvruchten en aardappelen Kant-enklaarproducten (zoals aardappelpuree), chips, gepofte rijst. Bewerkte boekweit en quinoa (grutten, vlokken & meel) Tarwe, rogge, gerst (gort), spelt, Khorasan tarwe (kamut) en alle producten waarin deze granen zijn verwerkt zoals couscous, bulgur griesmeel
Haver  Haver met glutenvrij logo  - Haver en producten gemaakt van haver (havermelk, haversnacks, havermout) zonder glutenvrij logo 
Meel  Alle meelsoorten met een glutenvrij logo Alle meelsoorten zonder glutenvrij logo kunnen besmet zijn met gluten, zoals boekweitmeel  Meel van tarwe, rogge, gerst, et cetera, zoals witte bloem en zelfrijsend bakmeel 
Noten, zaden en peulvruchten  Alle onbewerkte noten, pitten, zaden, pinda's en peulvruchten (erwten, bonen, linzen)  Geroosterde noten ('dry roasted'), peulvruchten in saus, zoals witte bonen in tomatensaus 
Groente en fruit  Alle soorten onbewerkte groenten en fruit (vers, gedroogd, diepgevroren, ingeblikt)  kant-en-klaar bewerkte groentegerechten  Groenten en fruit in beslag, paneermeel en bloem 
Melk en melkproducten Melk, naturel youghurt of kwark, room, verse kaas (zoals ricotta), mascperone, mozzerella, Permazaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit en schaap  Desserts (pudding, vla, vruchtenyoghurt), kant-en-klaar milkshakes, kant-en-klaar gerechten met kaas, gesmolten kaas, geraspte kaas, blauwaderkaas  Yoghurt met muesli of cruesli op basis van glutenbevattende granen, diverse kant-en-klaar ontbijtdranken 
Vlees, vleeswaren, vis, eieren en vleesvervangers Alle soorten onbewerkt vlees, vis, kip en eieren, ongemarineerde tofu Bewerkt vlees, zoals gehakt en worstsoorten, kant-en-klaar gerechten en -sauzen met vlees en vis, gemarineerde tofu, vegetarische vervangers  Gepaneerd of met meel bestrooid vlees, kip, vis of vleesvervangers 
Vet, jus, sauzen, kruiden en specerijen en andere toevoegingen Olie, azijn, margarine, halvarine, roomboter, pure kruiden en specerijen  Kant-en-klaar producten zoals bouillonpoeder en -blokjes, kruidenmixen, soepen, juspoeder, sommige sojasauzen  Sauzen op basis van een roux, zoals bechamelsaus
Dranken Frisdranken, koffie, thee, (puur) vruchtensap en -nectar, alle wijnsoorten, gedestilleerde dranken, zoals (graan)jenever en whisky Mixdranken op basis van niet heldere likeuren, vruchtensappen met eventuele toevoegingen, diverse oplosthee.  Bier, gerst- of malthoudende dranken zoals granenkoffie

Etiketten lezen

Belangrijk is om te weten hoe je een etiket moet lezen en wat je daar uit kunt halen. Lees ook: Hoe lees ik een etiket?

 

Let op het keurmerk!

Let op het keurmerk!

Het glutenvrij symbool geeft u zekerheid dat een product veilig is.

De NCV geeft dit internationaal erkende kwaliteitskeurmerk in licentie uit aan producenten die voldoen aan alle door ons gesteld eisen voor veilig glutenvrij eten. Lees verder.

Word jij ook lid van de NCV?

Word jij ook lid van de NCV?

Voordelen
Welkomstpakket twv 60 euro

  • 4x per jaar Glutenvrij Magazine
  • Gratis dieetadvies
  • Toegang tot veelbezochte events
  • Kortingen 
  • en nog veel meer...

 

Of word donateur

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden  

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.