
Welke producten kun je eten en welke niet bij een glutenvrij dieet? Die hebben we verwerkt in een handige en overzichtelijke tabel. Deze staat ook in de folder dieetinformatie.
NB: Als je vermoedt dat je coeliakie hebt, ga dan eerst naar de dokter. De diagnose kan alleen gesteld worden, als je nog gluten eet.
Wel eten
De van nature glutenvrije (onbewerkte) voedingsmiddelen kun je rustig eten. Dit zijn: aardappelen, (zilvervlies)rijst, peulvruchten, maïs, quinoa, gierst, boekweit, soja, groenten, fruit, vlees, gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren. Ook eieren, melkproducten, kaas, olie, roomboter, zijn geschikt om te gebruiken.
Niet eten
Wie coeliakie heeft, moet een glutenvrij dieet volgen. Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe (waaronder spelt en khorasan tarwe), rogge en gerst (gort). Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Daarom moeten deze granen vermeden worden.
Raadpleeg onze handige glutenvrijtabel
|
Altijd glutenvrij |
Risicoproducten |
Bevat gluten |
Granen en alternatieven | Onbewerkt: boekweit, quinoa, mais, rijst, gierst, amarant, sorghum, teff, polenta, tapioca, johannesbroodpitmeel, kastanje, soja, maizena, peulvruchten en aardappelen | Kant-en klaarproducten (zoals aardappelpuree), chips, gepofte rijst. Bewerkte boekweit en quinoa (grutten, vlokken & meel) | Tarwe, rogge, gerst (gort), spelt, Khorasan tarwe (kamut) en alle producten waarin deze granen zijn verwerkt zoals couscous, bulgur griesmeel |
Haver | Haver met glutenvrij logo | - | Haver en producten gemaakt van haver (havermelk, haversnacks, havermout) zonder glutenvrij keurmerk |
Meel | Alle meelsoorten met een glutenvrij logo | Alle meelsoorten zonder glutenvrij logo kunnen besmet zijn met gluten, zoals boekweitmeel | Meel van tarwe, rogge, gerst, et cetera, zoals witte bloem en zelfrijzend bakmeel |
Noten, zaden en peulvruchten | Alle onbewerkte noten, pitten, zaden, pinda's en peulvruchten (erwten, bonen, linzen) | Geroosterde noten ('dry roasted'), peulvruchten in saus, zoals witte bonen in tomatensaus | - |
Groente en fruit | Alle soorten onbewerkte groenten en fruit (vers, gedroogd, diepgevroren, ingeblikt) | kant-en-klaar bewerkte groentegerechten | Groenten en fruit in beslag, paneermeel en bloem |
Melk en melkproducten | Melk, naturel youghurt of kwark, room, verse kaas (zoals ricotta), mascperone, mozzerella, Permazaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit en schaap | Desserts (pudding, vla, vruchtenyoghurt), kant-en-klaar milkshakes, kant-en-klaar gerechten met kaas, gesmolten kaas, geraspte kaas, blauwaderkaas | Yoghurt met muesli of cruesli op basis van glutenbevattende granen, diverse kant-en-klaar ontbijtdranken |
Vlees, vleeswaren, vis, eieren en vleesvervangers | Alle soorten onbewerkt vlees, vis, kip en eieren, ongemarineerde tofu | Bewerkt vlees, zoals gehakt en worstsoorten, kant-en-klaar gerechten en -sauzen met vlees en vis, gemarineerde tofu, vegetarische vervangers | Gepaneerd of met meel bestrooid vlees, kip, vis of vleesvervangers |
Vet, jus, sauzen, kruiden en specerijen en andere toevoegingen | Olie, azijn, margarine, halvarine, roomboter, pure kruiden en specerijen | Kant-en-klaar producten zoals bouillonpoeder en -blokjes, kruidenmixen, soepen, juspoeder, sommige sojasauzen | Sauzen op basis van een roux, zoals bechamelsaus |
Dranken | Koffie, thee, frisdranken (de meeste thee en frisdranken zijn glutenvrij. Er zijn inmiddels wat theesoorten en frisdranken waar glutenbevattende ingrediënten inzitten, dus lees goed het etiket) (puur) vruchtensap en -nectar, alle wijnsoorten, gedestilleerde dranken, zoals (graan)jenever en whisky | Mixdranken op basis van niet heldere likeuren, vruchtensappen met eventuele toevoegingen, diverse oplosthee. | Bier, gerst- of malthoudende dranken zoals granenkoffie |
Etiketten lezen
Belangrijk is om te weten hoe je een etiket moet lezen en wat je daar uit kunt halen. Lees ook: Hoe lees ik een etiket?