Volg ons

Van nature glutenvrij

GroentefruitEen groot aantal producten is van nature glutenvrij. Veel voorkomende producten zijn: (Zilvervlies)rijst, aardappelen, groenten en fruit, noten en zaden, peulvruchten, vis, onbewerkt vlees en gevogelte, eieren, melk, Nederlandse kaas, de meeste yoghurtsoorten, boter en olie.
Gewassen die goed bruikbaar zijn in een glutenvrij dieet zijn amaranth, boekweit, cassave, gierst, haver, maïs (ook maïzena en polenta), quinoa, sorghum, teff, tapioca/maniok. Ook meel van deze gewassen is glutenvrij. Een risico bij melen is echter dat ze bij de productie in aanraking kunnen komen met gluten. Gebruik daarom bij voorkeur meelsoorten met op het etiket de claim 'glutenvrij' eventueel in combinatie met een 'glutenvrij' logo.

Let op met 'samengestelde' producten

Veel ‘samengestelde’ producten bevatten gluten. Vele ook niet. U kunt dit zien op het etiket van het product. Een fabrikant is verplicht om alle ingrediënten, dus ook glutenbevattende ingrediënten, te vermelden op de verpakking.
Fabrikanten kunnen op het etiket ook vermelden of een product in aanraking is geweest met gluten of sporen van gluten kan bevatten. Deze vermelding is niet verplicht. In feite kan dus elk product sporen van gluten bevatten zonder dat u dat weet. Meer over het lezen van etiketten leest u hier.

Op www.livaad.nl vindt u informatie over producten op basis van het etiket. Realiseer u wel dat fabrikanten regelmatig hun producten wijzigen. Kijk daarom ook altijd zelf naar het etiket. U kunt natuurlijk ook uw eigen diëtist en als lid kunt u de diëtist van de NCV raadplegen. U kunt met vermelding van uw lidnummer mailen naar dietist@glutenvrij.nl.

Speciaal bereid

Natuurlijk kunt u ook zelf aan de slag. U bent van harte welkom op onze bakworkshops. Hier leert u bakken en koken met ingrediënten waar u wellicht niet eerder mee heeft gewerkt. En u krijgt oplossingen voor de lastige eigenschappen die deze producten soms hebben. Bovendien kunt u bij de bakworkshops ook uw ervaringen delen met anderen. Wilt u meer informatie over bakworkshops, kijk dan in de activiteitenkalender.

 

Speciaal gekocht

In de natuurvoedingswinkel en in de meeste supermarkten kunt u speciale (dieet)producten kopen. Bijvoorbeeld glutenvrij brood, pasta, koekjes en meelmixen. 

 

Laatst bijgewerkt op 23 maart 2017.

Veilig Glutenvrij. Let op het keurmerk!

Veilig Glutenvrij. Let op het keurmerk!

Of een product glutenvrij is, kunt u lezen op het etiket of de verpakking. Het glutenvrij symbool (doorgestreepte aar) geeft u extra zekerheid dat het product veilig is. De NCV geeft dit internationaal erkende kwaliteitskeurmerk in licentie uit aan producenten die voldoen aan alle door ons gesteld eisen voor veilig glutenvrij eten. Lees verder.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden  

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.