Volg ons
Wetgeving en richtlijnen glutenvrije producten

Wetgeving en richtlijnen glutenvrije producten

Per 20 juli 2016 is de Europese verordening EC Nr 828/2014 voor glutenvrije producten van kracht geworden. Omdat de gevoeligheid voor gluten bij mensen met coeliakie verschilt, zijn hierin twee categorieën gedefinieerd:

  • Producten met een zeer laag glutengehalte: een glutengehalte tussen de 20-100 mg/kg.
  • Glutenvrije voedingsmiddelen: een glutengehalte beneden de 20 mg/kg.
     

De Nederlandse Voedsel-en Waren Autoriteit (NVWA) controleert regelmatig of producenten zich aan deze eis houden. Deze eis staat in de Uitvoeringsverordening (EU) Nr. 828/2014 van de Commissie van 30 juli 2014 en betreft de voorschriften voor de voorlichting aan de consument over de afwezigheid, of de verminderde aanwezigheid, van gluten in levensmiddelen.

De Europese wetgeving

De huidige wetgeving staat in De Europese verordening EC Nr 828/2014 en betreft de voorschriften voor de voorlichting aan de consument over de afwezigheid, of de verminderde aanwezigheid, van gluten in levensmiddelen. 

In de deze verordening worden bij levensmiddelen met de aanduidingen ‘glutenvrij’ of ‘met zeer laag  glutengehalte’, nu ook de vermeldingen ‘geschikt voor personen met een glutenintolerantie’,  of ‘geschikt voor coeliakiepatiënten’ toegelaten. Ook de aanduidingen ‘speciaal bereid voor personen met een glutenintolerantie’ of ‘speciaal bereid voor coeliakiepatiënten’ mogen op die levensmiddelen gezet. Maar alleen als deze speciaal zijn geproduceerd om:

  • Het glutengehalte van een of meer glutenbevattende ingrediënten te verlagen, of
  • De glutenbevattende ingrediënten door andere van nature glutenvrije ingrediënten zijn vervangen.

Haver

Haver is van nature glutenvrij. Maar in de Europese wetgeving via de Verordening EG Nr. 828/2014 staat dat haver een glutenbevattende graansoort is. Dat is opmerkelijk omdat haver van nature geen gluten bevat. Lees meer over haver.

Kan sporen van gluten bevatten

De term ‘Kan sporen van gluten bevatten’, zegt helaas niet veel, omdat er wettelijk niet is vastgelegd wanneer deze vermelding wel of niet op een etiket moet. Een product met deze vermelding kan net zo goed glutenvrij zijn. En andersom: een product zonder deze term kan sporen van gluten bevatten. Alleen de 14 allergenen, waaronder de glutenbevattende granen, die als ingrediënt gebruikt worden, moeten verplicht op het etiket staan. Onbedoelde aanwezigheid (kruisbesmetting, contaminatie) is niet wettelijk geregeld. Het zou fijn zijn als deze waarschuwing alleen gebruikt werd als er duidelijke aanwijzingen zijn om aan te nemen dat er kruisbesmetting optreedt (tijdens productie, verwerking of distributie).

In Glutenvrij Magazine nr.2 in 2016 staat een NCV-onderzoek naar een selectie van producten met en zonder deze aanduiding Als je echt wilt weten of er een reële kans is op sporen van gluten, dan zou je de fabrikant moeten bellen om navraag te doen. NCV adviseert om deze reden alleen gecertifeerde producten te vertrouwen, die (geregeld) zijn getest.

Codex Alimentarius voor glutenvrije voedingsmiddelen

De Codex Alimentarius is een organisatie die wereldwijd normen, richtlijnen en standaarden ontwikkelt voor voedingsmiddelen. De Codex is in 1963 opgericht door de WHO (World Health Organization) en de FAO (Food and Agriculture Organization). Het doel van de Codex is om de consument te beschermen op het gebied van voedselveiligheid. Ook het bevorderen van eerlijke handel in producten is een belangrijke doelstelling. De Codex-norm was de basis voor de EU-wetgeving.

Allergenenwetgeving

Sinds 13 december 2014 is er een wet die ervoor zorgt dat een consument duidelijk moet kunnen zien of en zo ja welke allergenen er in voedselproducten zitten. Dat geldt niet langer alleen voor verpakte producten, maar ook voor onverpakte. Nu moet ook uw vishandelaar u precies kunnen vertellen of de vis allergenen bevat en welke. Hetzelfde geldt voor de slager, de groenteboer, voor kraampjes op de markt en voor alle horecagelegenheden van Nederland. 

Belangrijkste vernieuwingen in de Europese verordening nr. 1169/2011* ten aanzien van het geven van voedingsinformatie aan consumenten.

Leestip!

Meer weten over alle zin en onzin over gluten, coeliakie en 'glutenallergie'?

Lees meer

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944