Alles voor een glutenvrij leven.
Menu
Productgroepen

Dranken

Als je coeliakie hebt, moet je heel goed opletten dat er geen gluten in je eten zit. Maar hoe zit dat met drinken? Gelukkig zijn veruit de meeste dranken glutenvrij.

Koude-dranken

Pure koffie, thee, water, frisdrank, vruchtensap en wijn: allemaal zonder gluten. Maar we wijzen je graag op een aantal aandachtspunten.

Koffie, chocomelk en thee

Gewone koffie is glutenvrij. Granenkoffie is niet glutenvrij. Verder is het goed om op te passen met koffie uit een automaat, bijvoorbeeld op het werk. Deze koffie kan namelijk besmet zijn met gluten omdat de chocomelkpoeder, wiener melange poeder of soeppoeder in diezelfde automaat wél gluten kan bevatten. Vraag dus altijd even na, ook als je warme chocomelk besteld in de horeca, of de chocomelkpoeder gluten bevat. Hetzelfde geldt voor cappuccino: een cappuccino gemaakt van koffie en verse melk bevat geen gluten. Maar als het gemaakt is van een poedermix, dan kan er gluten in zitten.

Chocomelk is glutenvrij, en de kant-en-klare poeders in de supermarkt zijn dat ook. Check het wel even als je chocomelk uit een automaat neemt of in de horeca bestelt of ze een chocomelkpoeder mix gebruiken die ook glutenvrij is.

Thee is van nature glutenvrij en gelukkig zijn de meeste theesoorten dat dus ook. Er is echter een aantal (kruiden)theemelanges waar wel gluten in zit. Er wordt dan bijvoorbeeld gerstemoutaroma toegevoegd aan de thee en dat bevat gluten. Bijvoorbeeld in sommige soorten Yogi Tea of Zonnature thee. Het is daarom ongeschikt voor mensen met coeliakie. Lees ook altijd goed de ingrediëntenlijst als je oplosthee koopt.

Lees meer over of thee glutenvrij is.

Frisdranken

Veruit de meeste frisdranken zijn glutenvrij. Er zijn echter enkele frisdranken waar gerstemoutextract aan toegevoegd is. Voorbeelden hiervan zijn Rivella green tea en sommige soorten ‘alternatieve’ cola.  

Ook pure vruchtensap is glutenvrij. Let op bij vruchtensappen met eventuele toevoegingen, zoals sommige ontbijtsappen met granen. Ook hier geldt lees altijd goed het etiket.

Sterke dranken

Drankjes zoals champagne, cider, port, sherry, wijn en dergelijke zijn glutenvrij. Heldere gedestilleerde dranken, zoals brandewijn, jenever, rum, wodka, tequila, gin en whisky zijn glutenvrij, zelfs glutenvrij als een glutenbevattend graan is gebruikt. Bij het destilleerproces blijven de gluten in de reststof achter. Veruit de meeste likeuren zijn glutenvrij.

Bier en wijn

Bier is NIET glutenvrij, alcholvrij bier ook niet. Maar over wijn kunnen we heel duidelijk zijn: wijn is glutenvrij. Zowel rosé, witte wijn als rode wijn. In bier wordt mout gebruikt. Mout ontstaat door, in de meeste gevallen, gerste- of tarwekorrels te laten kiemen en daarna te drogen. Een deel van het gluten wordt tijdens dit proces afgebroken en een deel blijft achter.

Let op!

Steeds meer leveranciers van 'gewoon' bier met mout geven aan dat dit bier glutenvrij is. Volgens de Europese wetgeving is dit juridisch gezien correct, maar de Europese Coeliakie Verenigingen weten uit eigen onderzoek dat het testen van bier op gluten een uiterst ingewikkelde zaak is. Sommige bierbrouwerijen gebruiken niet de meest geschikte testen om gluten aan te tonen. Het bier lijkt volgens de test dan glutenvrij, maar is het niet. Zo bleek uit onderzoek van Avans Hogeschool en het Celiac Disease Consortium (mei 2012) die wel de meest geschikte test voor gehydroliseerde/gefermenteerde producten gebruikten, dat deze biersoorten nog steeds hoge concentraties gluten bevatten. We raden mensen met een glutenvrij dieet dus af om dit bier te drinken.

Veilig glutenvrij bier

Het enige bier dat geschikt is voor mensen met coeliakie is bier met het officiële Europese glutenvrije Crossed Grain keurmerk met daaronder een nummer. Dit keurmerk biedt, ook voor andere voedingsmiddelen, de beste garantie voor glutenvrije productie. Alleen bij dit keurmerk weet je zeker dat de juiste testen zijn gebruikt om gluten te detecteren in bier. Tegenwoordig kan je uit best wel wat verschillende veilig glutenvrije biermerken met het Crossed Grain keurmerk kiezen!

Bekijk hier welke bier het Crossed Grain keurmerk heeft.

Uitgelicht

Vormen van coeliakie

Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?

Lees meer over 'Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Ontbijtmuffins met frambozen

Lees meer over 'Ontbijtmuffins met frambozen'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
Glutenvrij als student

Leven met kleine beurs

Lees meer over 'Leven met kleine beurs'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'