Dranken

Glutenvrij bier

Bier wordt gemaakt van mout dat in de meeste gevallen ontstaat door gerste- of tarwekorrels te laten kiemen en daarna te drogen. Gerst en tarwe bevatten van nature gluten. Hoewel een deel tijdens dit proces wordt afgebroken, blijven altijd gluten achter. Ben je gebonden aan een glutenvrij dieet, dan kan je bier dus niet drinken, ook alcoholvrij bier niet. Maar gelukkig komen er steeds meer glutenvrije bieren op de markt.

Bier-en-wijn

Zo brouwt men glutenvrij bier

Glutenvrij bier kan gebrouwen worden door andere graansoorten te gebruiken, zoals boekweit. Een andere manier is door gluten uit het bier te halen. Met deze techniek voegen de brouwers een bepaald enzym toe (Brewers Clarex) dat de glutenbevattende eiwitten in kleine stukjes knipt en het bier helder maakt. Deze stukjes worden verwijderd tijdens het filtratieproces.

Welk glutenvrij bier is veilig?

Bieren die ‘ontgluut’ zijn, worden onderworpen aan een glutenanalysemethode om het glutengehalte in producten te berekenen. Of een bier daadwerkelijk onder de Europese norm van 20 ppm zit en dus glutenvrij is, weet je alleen zeker als de verpakking het officiële Europese glutenvrije Crossed Grain keurmerk bevat. Ook als je in dat geval gerstemout op het etiket vermeld ziet staan.

Waar een risico zit, is namelijk dat er meerdere testen zijn om het gehalte aan gluten te bepalen. Bij gefermenteerde producten zoals bier, sojasaus en ketjap moet een speciale testmethode gebruikt worden voor een betrouwbare uitslag. Als de fabrikant de niet-geschikte test gebruikt, dan is de uitslag onbetrouwbaar. Het is helaas niet in de wet vastgelegd welke testen fabrikanten moeten gebruiken.

Gebruik dus bij voorkeur producten met het Crossed Grain keurmerk. Als er geen product met het Crossed Grain keurmerk is, kijk dan of er een product is met een ander glutenvrij logo dat GEEN glutenbevattend ingrediënt op het etiket vermeldt. 

Allergenen verplicht op alcoholetiket

Op etiketten van alcoholische dranken staan vaak geen ingrediënten vermeld. Het vermelden van ingrediënten en voedingswaarden is uitgezonderd voor alcoholische dranken die meer dan 1.2% alcohol bevatten.

LET OP! Allergenen zijn daarvan uitgezonderd. Zitten er allergenen in de drank, dan is vermelding van die allergenen verplicht. Staat er op het etiket van een alcoholische drank met een alcoholpercentage hoger dan 1.2% alcohol, geen allergenen vermeld, dan kun je ervan uitgaan dat er geen gluten in zit.

Biersoorten te over, ook glutenvrij

Ook glutenvrij bestaan er talloze biermerken en -soorten: blond, amber, wit, triple, dubbel, malt, IPA, lager en nog veel meer. Ook alcoholvrij. Je vindt ze in de supermarkt, slijterij of online. Biermerken die het Crossed Grain keurmerk hebben zijn:

  • Ambar 
    • Ambar Especial Celíacos
    • Ambar Original
    • Ambar (0.0%)
  • Ar Men (op basis van boekweit)
    • Ar-Men Blé Noir
  • Bavaria
    • Pilsener
  • Bellfield
    • Lawless Village IPA
    • Bohemian Pilsner
    • Craft Lager
    • Session Ale
  • Bitburger
    • Glutenfrei helles Lagerbier
  • BrewDog
    • Vagabond
  • Cap D’Ona
    • Cap D’Ona blonde
  • CoelBrew
    • Stomp Pils
    • Bonnie Shortie
    • Och Aye Pa (Pale Ale)
  • Cruzcampo
    • Cruzcampo escpecial sin gluten
  • Daura Damm
    • Daura Damm
    • Daura Märzen Damm
    • Daura Estrella Damm
  • Dorada
    • Pils
  • Dremmwel (op basis van boekweit)
    • Dremmwel Blé Noir Sans Gluten
  • Du Mont Blanc
    • La Rousse
    • La Crital IPA
  • Ekotrebol
    • Cerveza Trigo Bio
  • Estrella de levante
    • Estrella de levante (0.0%)
    • Estrella de levante Tostada (0.0%)
  • Free Damm
    • Free Damm (0.0%)
    • Free Damm Tostada (0.0%)
    • Free Damm Limón (0.0%)
  • Gebrouwen door vrouwen
    • GoGo Grapefruit
  •  Jopenbier
    • Hop zij met ons
  • La Sagra
    • Lager
  • La Cadette
    • La Cadette Lager
  • Kukko
    • Pils
    • IPA
    • Helles bier
  • Mongozo
    • Pilsener
    • Buckwheat White Beer (op basis van boekweit)
  • Mahou
    • Cerveza sin gluten
  • Neumarkter Lammsbräu
    • Pils
    • Pils 0.0%
  • San Miguel
    • Cerveza sin gluten
  • Super Bock
    • Super Bock

Geen 18, geen alcohol!

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Wraps met kabeljauwfilet en groentejulienne

Lees meer over 'Wraps met kabeljauwfilet en groentejulienne'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
6-12 jaar

Houd je spreekbeurt over coeliakie

Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'