Alles voor een glutenvrij leven.
Menu
Dranken

Glutenvrij bier

Bier wordt gemaakt van mout dat in de meeste gevallen ontstaat door gerste- of tarwekorrels te laten kiemen en daarna te drogen. Gerst en tarwe bevatten van nature gluten. Hoewel een deel tijdens dit proces wordt afgebroken, blijven altijd gluten achter. Ben je gebonden aan een glutenvrij dieet, dan kan je bier dus niet drinken, ook alcoholvrij bier niet. Maar gelukkig komen er steeds meer glutenvrije bieren op de markt.

Bier-en-wijn

Zo brouwt men glutenvrij bier

Glutenvrij bier kan gebrouwen worden door andere graansoorten te gebruiken, zoals boekweit. Een andere manier is door gluten uit het bier te halen. Met deze techniek voegen de brouwers een bepaald enzym toe (Brewers Clarex) dat de glutenbevattende eiwitten in kleine stukjes knipt en het bier helder maakt. Deze stukjes worden verwijderd tijdens het filtratieproces.

Welk glutenvrij bier is veilig?

Bieren die ‘ontgluut’ zijn, worden onderworpen aan een glutenanalysemethode om het glutengehalte in producten te berekenen. Of een bier daadwerkelijk onder de Europese norm van 20 ppm zit en dus glutenvrij is, weet je alleen zeker als de verpakking het officiële Europese glutenvrije Crossed Grain keurmerk bevat. Ook als je in dat geval gerstemout op het etiket vermeld ziet staan.

Glutenvrij bier toch niet altijd glutenvrij

Steeds meer leveranciers van 'gewoon' bier met mout geven aan dat dit bier glutenvrij is. Volgens de Europese wetgeving is dit juridisch gezien correct, maar de Europese Coeliakie Verenigingen weten uit eigen onderzoek dat het testen van bier op gluten een uiterst ingewikkelde zaak is.

Sommige bierbrouwerijen gebruiken niet de meest geschikte testen om gluten aan te tonen. Het bier lijkt volgens de test dan glutenvrij, maar is het niet. Zo bleek uit onderzoek van Avans Hogeschool en het Celiac Disease Consortium (mei 2012) die wel de meest geschikte test voor gehydroliseerde/gefermenteerde producten gebruikten, dat deze biersoorten nog steeds hoge concentraties gluten bevatten. We raden mensen met een glutenvrij dieet dus af om dit bier te drinken. 

Allergenen verplicht op alcoholetiket

Op etiketten van alcoholische dranken staan vaak geen ingrediënten vermeld. Het vermelden van ingrediënten en voedingswaarden is uitgezonderd voor alcoholische dranken die meer dan 1.2% alcohol bevatten.

LET OP! Allergenen zijn daarvan uitgezonderd. Zitten er allergenen in de drank, dan is vermelding van die allergenen verplicht. Staat er op het etiket van een alcoholische drank met een alcoholpercentage hoger dan 1.2% alcohol, geen allergenen vermeld, dan kun je ervan uitgaan dat er geen gluten in zit.

Biersoorten te over, ook glutenvrij

Ook glutenvrij bestaan er talloze biermerken en -soorten: blond, amber, wit, triple, dubbel, malt, IPA, lager en nog veel meer. Ook alcoholvrij. Je vindt ze in de supermarkt, slijterij of online. Biermerken die het Crossed Grain keurmerk hebben zijn:

  • Jopenbier
    • Hop zij met ons
  • Bavaria
    • Pilsener
  • Mongozo
    • Pilsener
    • Buckwheat White Beer
  • Daura Damm
    • Daura Damm
  • Dorada
    • Pils
  • La Sagra
    • Lager
  • San Miguel
    • Cerveza sin gluten
  • Mahou
    • Cerveza sin gluten
  • Ambar (Spanje)
    • Ambar Especial Celíacos
    • Ambar Original
    • Ambar 0,0
  • Bellfield
    • Lawless Village IPA
    • Bohemian Pilsner
    • Craft Lager
    • Session Ale
  • BrewDog
    • Vagabond
  • Green’s Beers
    • Discovery
    • Dry Hopped Lager
    • Pilsner
    • Golden Ale
    • Gorgeous Blond
    • Gutsy Dark Ale
    • India Pale Ale
    • Tripel Ale
    • Dubbel Ale
  • Dremmwel
    • Dremmwel Blé Noir Sans Gluten
  • Ar Men
    • Ar Men
  • Cap D’Ona
    • Cap D’Ona blonde
  • La Cadette
    • La Cadette Lager
  • Du Mont Blanc
    • La Rousse
    • La Crital IPA
  • Bitburger
    • Glutenfrei helles Lagerbier

Geen 18, geen alcohol!

Uitgelicht

Vormen van coeliakie

Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?

Lees meer over 'Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Tonijnsalade

Lees meer over 'Tonijnsalade'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'