Zo brouwt men glutenvrij bier
Glutenvrij bier kan gebrouwen worden door andere graansoorten te gebruiken, zoals boekweit. Een andere manier is door gluten uit het bier te halen. Met deze techniek voegen de brouwers een bepaald enzym toe (Brewers Clarex) dat de glutenbevattende eiwitten in kleine stukjes knipt en het bier helder maakt. Deze stukjes worden verwijderd tijdens het filtratieproces.
Welk glutenvrij bier is veilig?
Bieren die ‘ontgluut’ zijn, worden onderworpen aan een glutenanalysemethode om het glutengehalte in producten te berekenen. Of een bier daadwerkelijk onder de Europese norm van 20 ppm zit en dus glutenvrij is, weet je alleen zeker als de verpakking het officiële Europese glutenvrije Crossed Grain keurmerk bevat. Ook als je in dat geval gerstemout op het etiket vermeld ziet staan.
Glutenvrij bier toch niet altijd glutenvrij
Steeds meer leveranciers van 'gewoon' bier met mout geven aan dat dit bier glutenvrij is. Volgens de Europese wetgeving is dit juridisch gezien correct, maar de Europese Coeliakie Verenigingen weten uit eigen onderzoek dat het testen van bier op gluten een uiterst ingewikkelde zaak is.
Sommige bierbrouwerijen gebruiken niet de meest geschikte testen om gluten aan te tonen. Het bier lijkt volgens de test dan glutenvrij, maar is het niet. Zo bleek uit onderzoek van Avans Hogeschool en het Celiac Disease Consortium (mei 2012) die wel de meest geschikte test voor gehydroliseerde/gefermenteerde producten gebruikten, dat deze biersoorten nog steeds hoge concentraties gluten bevatten. We raden mensen met een glutenvrij dieet dus af om dit bier te drinken.
Allergenen verplicht op alcoholetiket
Op etiketten van alcoholische dranken staan vaak geen ingrediënten vermeld. Het vermelden van ingrediënten en voedingswaarden is uitgezonderd voor alcoholische dranken die meer dan 1.2% alcohol bevatten.
LET OP! Allergenen zijn daarvan uitgezonderd. Zitten er allergenen in de drank, dan is vermelding van die allergenen verplicht. Staat er op het etiket van een alcoholische drank met een alcoholpercentage hoger dan 1.2% alcohol, geen allergenen vermeld, dan kun je ervan uitgaan dat er geen gluten in zit.
Biersoorten te over, ook glutenvrij
Ook glutenvrij bestaan er talloze biermerken en -soorten: blond, amber, wit, triple, dubbel, malt, IPA, lager en nog veel meer. Ook alcoholvrij. Je vindt ze in de supermarkt, slijterij of online. Biermerken die het Crossed Grain keurmerk hebben zijn:
- Ambar
- Ambar Especial Celíacos
- Ambar Original
- Ambar (0.0%)
- Ar Men (op basis van boekweit)
- Ar-Men Blé Noir
- Bavaria
- Pilsener
- Bellfield
- Lawless Village IPA
- Bohemian Pilsner
- Craft Lager
- Session Ale
- Bitburger
- Glutenfrei helles Lagerbier
- BrewDog
- Vagabond
- Cap D’Ona
- Cap D’Ona blonde
- CoelBrew
- Stomp Pils
- Bonnie Shortie
- Och Aye Pa (Pale Ale)
- Cruzcampo
- Cruzcampo escpecial sin gluten
- Daura Damm
- Daura Damm
- Daura Märzen Damm
- Daura Estrella Damm
- Dorada
- Pils
- Dremmwel (op basis van boekweit)
- Dremmwel Blé Noir Sans Gluten
- Du Mont Blanc
- La Rousse
- La Crital IPA
- Ekotrebol
- Cerveza Trigo Bio
- Estrella de levante
- Estrella de levante (0.0%)
- Estrella de levante Tostada (0.0%)
- Free Damm
- Free Damm (0.0%)
- Free Damm Tostada (0.0%)
- Free Damm Limón (0.0%)
- Jopenbier
- Hop zij met ons
- La Sagra
- Lager
- La Cadette
- La Cadette Lager
- Kukko
- Pils
- IPA
- Helles bier
- Mongozo
- Pilsener
- Buckwheat White Beer (op basis van boekweit)
- Mahou
- Cerveza sin gluten
- Neumarkter Lammsbräu
- Pils
- Pils 0.0%
- San Miguel
- Cerveza sin gluten
- Super Bock
- Super Bock
Geen 18, geen alcohol!