Glutenvrij als student

Op kamers

Wil jij graag op kamers gaan? Laat je dan vooral niet tegenhouden door je glutenvrije dieet! Op kamers wonen en glutenvrij eten is namelijk prima te combineren. Om je verder te helpen, volgen hier allerlei tips die jou kunnen helpen om veilig glutenvrij te eten in een studentenhuis.

Studeren-op-kamers-gaan.jpgTips

  • Voel je niet bezwaard. Vaak zijn mensen onwetend, maar enorm begripvol en ervaren ze het als een kleine moeite om rekening te houden met je dieet.
  • Wees eerlijk. Het is belangrijk eerlijk te blijven, als je eerlijk en consistent bent weten je huisgenootjes waar ze aan toe zijn.
  • Durf te vragen. Vertrouw je iets niet? Durf het dan altijd na te vragen: welke producten hebben ze gebruikt? Hoe is het gemaakt? Dat is misschien lastig, maar ze zullen het niet erg vinden dat jij het even navraagt, ze weten immers hoe ziek je ervan wordt.
  • Overleg goed met je huisgenoten. Probeer aan je huisgenoten uit te leggen wat coeliakie is, hoe het voor jou is om glutenvrij te eten, wat er gebeurt als je dat niet doet en waar ze rekening mee moeten houden. Voor je huisgenoten kan het ook fijn zijn om alles even op een rijtje te hebben en (praktische) handvatten te krijgen voor waar ze op moeten letten. Deze uitleg kan ook op een leuke en originele manier! Maak bijvoorbeeld een mini powerpoint met leuke grapjes en feitjes en een mini quiz op het einde! Zo informeer je je huisgenoten over het glutenvrije dieet en heb je wat quality time waarin je elkaar ook beter kan leren kennen.
  • Noteer welke ingrediënten/producten gluten bevatten. Aan de hand van een handig overzicht kunnen je huisgenoten snel zien wat jij wel/niet mag eten. Je kan bijvoorbeeld een foldertje ophangen in de keuken, een berichtje sturen in de huisgenoten-groepsapp of de producten op een whiteboard schrijven.
  • Samen koken en boodschappen doen. Glutenvrij koken leer je het beste door het te doen. Als je samen met je huisgenootjes de boodschappen doet en samen kookt, dan zullen ze het snelste leren waar jij wel/niet tegen kunt en hoe zij een lekkere maaltijd voor jou zouden kunnen koken.
  • Samen eten. In studentenhuizen wordt vaak samen gegeten, super gezellig als jij daar ook aan mee kan doen! Als je huisgenoten nog niet precies weten hoe ze een veilige glutenvrije maaltijd moeten bereiden en jij het ook nog spannend vindt, biedt jezelf dan als chefkok aan! Zo heb jij de leiding en kan je alles een beetje in de gaten houden, zodat je met een gerust hart samen kan eten. Staan er wel producten met gluten op tafel? Probeer dan een eigen veilig hoekje te creëren en vraag je huisgenoten om op te letten wanneer ze bijvoorbeeld brood aan elkaar doorgeven.
  • Glutenvrije plank, kast, koelkast of vriezer. Probeer in je studentenhuis een eigen plekje te creëren waar jouw producten veilig kunnen staan. Zet de producten bijvoorbeeld in je eigen kamer, stop alles in een aparte bak of kastje in de keuken of plak glutenvrije labels op jouw producten. Zo is het niet alleen overzichtelijk voor jou, maar ook voor je huisgenoten. Krijg je bijvoorbeeld een eigen plank in de koelkast of in de kast? Dan raden we je aan om de bovenste plank te nemen, zo kunnen er geen kruimels naar beneden vallen op jouw producten. Als je de luxe hebt, dan zou een eigen koelkastje met vriesvak op je kamer heel prettig zijn.
  • Eigen pannen/servies. Indien er geen vaatwasser is en je huisgenootjes niet heel schoon zijn, is het erg fijn om je eigen potten, pannen en servies te hebben, zo weet je zeker dat alles goed schoon is.
  • Geniet. Vergeet vooral ook niet om te genieten! Op kamers wonen is een hartstikke leuke ervaring. Zorg ervoor dat jij je prettig voelt bij hoe alles geregeld is, zodat je met een gerust hart met je huisgenoten van het gezellige studentenleven kan genieten. Haal vooral ook wat lekkere producten voor jezelf in huis, zodat je gewoon mee kan eten met de anderen. Zorg bijvoorbeeld dat er ook voor jou altijd een lekkere midnight snack in de vriezer ligt!

Ga je bij iemand eten die nog nooit glutenvrij gekookt heeft?

Of in ieder geval niet veel ervaring heeft met glutenvrij koken? Dan hebben we een brief voor je, gemaakt door een glutenvrije student, die veel ervaring heeft met eten bij iemand die wel gluten mag eten. Download hier de brief.

Uitgelicht

Behandeling

Alles over de follow-up bij coeliakie

Lees meer over 'Alles over de follow-up bij coeliakie'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Cannelloni met geitenkaas en walnoot

Lees meer over 'Cannelloni met geitenkaas en walnoot'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'