Bitterballen Philips Chef klein

Gefrituurde snacks

Snacks voor in de frituur bevatten bijna altijd paneermeel en zijn daarom niet glutenvrij. Kies daarom een product met een Crossed Grain keurmerk, een glutenvrije claim of logo. Wanneer je goed speurt zijn er in het koelvak bij de supermarkten verse hamburgers zonder gluten te vinden.  Deze kun je per stuk invriezen en bevroren in een koekenpan opbakken. De baktijd is wel wat langer dan bij een ontdooide burger. Op onze website vind je recepten voor: bitterballen, kroketten, hamburgers, hamburgerbroodjes, kapsalon en worstenbroodjes.

Glutenvrije bitterballen

Zelf glutenvrije bitterballen bakken? Dat kan het met recept van de Philips Chef: Lees hier het recept

Glutenvrije patat

Frites/patat gemaakt van aardappelen en zonnebloem of palmolie zijn glutenvrij, net als ovenfriet, Rösti zonder toevoegingen of ribbelfriet. Check wel altijd even de ingrediënten op de verpakking. Let extra op bij crunchie of extra knapperige frites of patat. In de laag voor de extra crunch kan gluten zitten. Kijk rond de feestdagen eens extra goed in de vriezer op de verpakkingen, want dan worden er vaak aardappel/frites varianten in leuke vormen verkocht die op ingrediënten niveau glutenvrij zijn.

Chips

De meeste naturelchips die gemaakt is van schijfjes aardappel is glutenvrij, maar let op bij naturel chips die gemaakt zijn van een deeg van aardappels. Je herkent deze aan dat ze dikker zijn en een structuur hebben of een leuk vormpje. Bij andere soort chips zoals paprika of cheese onion moet je altijd goed naar de ingrediënten kijken. Daar kan gluten in zitten. De laatste jaren zijn er steeds meer fabrikanten die hun chips met een smaakje glutenvrij hebben gemaakt. Dus lees de etiketten en laat je verrassen.

Noten en pinda's

Ongebrande en gebrande pinda’s en noten die per soort in een verpakking zitten zijn glutenvrij. Let bij een notenmix op dat er geen glutenbevattende ingrediënten toegevoegd zijn. Bij dry roosted pinda’s, pinda’s en noten met een smaakje of een krokant laagje moet je altijd de ingrediënten controleren. Denk aan Katjang Pedis, Pepita mix en pittige mixen met rijstzoutjes, deze bevatten bijna altijd gluten.

Bij een notenkraam op de markt of een delicatessezaak met schepbakken is de kans op kruisbesmetting groot, omdat de scheppen van de ene bak naar de andere gaan. Koop alleen bij dit soort zaken wanneer je de werknemers vertrouwd of vraag of ze jouw noten uit een nieuwe zak en met een schone lepel willen halen.

Borrelnoten zijn meestal niet glutenvrij. Er zijn een paar winkelketens, die glutenvrije borrelnootjes van het eigen merk hebben, maar houd er rekening mee dat de ingrediënten van de ene dag op de andere dag gewijzigd kunnen worden zodat de glutenvrije borrelnootjes opeens niet meer gutenvirj zijn.

Kroepoek en cassave

Kroepoek en cassave zijn lekker bij oosterse gerechten of gewoon zo uit het handje. Glutenvrije kroepoek en cassave, dat bestaat uit rijstmeel, tapiocameel of quinoa, is weliswaar van nature glutenvrij. Maar deze melen kunnen soms (flink veel) gluten bevatten door kruisbesmetting. Lees daarom altijd goed het etiket en kijk of er een glutenvrije claim of logo op de verpakking staat.

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Vanillekwark met mango-sinaasappelsaus

Lees meer over 'Vanillekwark met mango-sinaasappelsaus'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'